FATTAS. Att bygga nya skyddsrum så att de räcker till hela befolkningen skulle bli väldigt dyrt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Mostphotos

Skyddsrum räcker inte till alla

230 skyddsrumsplatser räcker inte för alla som bor i Ursvik nu, påpekar en sundbybergare. Att upprätta evakueringsplaner är en mer rimlig förstahandsåtgärd än att bygga nya skyddsrum, enligt MSB.

  • Publicerad 10:42, 4 jan 2018

I enstaka fall kan vi uppföra nya skyddsrum

Skyddsrumsplatserna räcker inte till på långa vägar i Stora och Lilla Ursvik, konstaterar en medborgare i en synpunkt inlämnad till kommunen. "Ursvik har vuxit oerhört mycket och det finns på tok för få skyddsrum", skriver personen.

På MSB:s karta över skyddsrum finns tre stycken i Ursviksområdet, med sammanlagt 230 platser.

Att antalet skyddsrumsplatser i förhållande till befolkningen varierar mellan områden är helt logiskt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi har inte byggt några nya sedan 2002. Alla nyproducerade områden som är byggda senare kanske inte har något, eller väldigt få, skyddsrum, säger Henrik Larsson, enhetschef hos räddningstjänstenheten.

MSB presenterade en rapport i höstas där det bland annat togs upp att dagens 7 miljoner platser i skyddsrum inte räcker till för hela befolkningen. De som finns är byggda utifrån hur landets befolkning och hotet såg ut på 1970-, 1980- och 1990-talet.

Stockholmsområdet är en av fem regioner som är militärstrategiskt intressanta. Närheten till viktig infrastruktur, som flygplatser, påverkar bedömningen inom regionen. Men någon hot- och riskbedömning har inte gjorts sedan slutet av 1990-talet och det är dessa som styr var skyddsrum i så fall ska placeras.

Att bygga nya skyddsrum är dyrt; enligt en uträkning skulle det kosta omkring 200 miljoner kronor per år i tio år bygga 50 000 nya platser. Något beslut om att alla ska ha en plats har aldrig funnits, enligt Henrik Larsson.

Att upprätta evakueringsplaner kan istället vara en första lösning.

– Vi väntar på besked om vad politiken vill. I enstaka fall kan vi uppföra nya skyddsrum, men planer för utrymning och evakueringsplaner kan vi ha ganska snabbt på plats. Skyddsrum ska helst finnas med i byggprocessen när man bygger nytt, säger Henrik Larsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10