Andningsskydd. Kommunal vill fortfarande att personal inom vården ska använda andningsskydd av minst FFP-klass, men Arbetsmiljöverket håller inte med. Foto: Mostphotos

Skyddsstopp hävdes efter telefoninspektion

Vallentuna kommuns inköp av skyddsutrustning har fungerat bra, meddelade de i ett pressmeddelande i veckan. Men vägen tid har kantats av en större diskussion om andningsmasker, som orsakade ett två dagar långt skyddsstopp för hemtjänsten.

  • Publicerad 17:02, 30 apr 2020

Det här ställde till lite problem för våra lokala skyddsombud, de blev mer eller mindre tvingade att följa Kommunals centrala linje.

Vallentuna kommun är nöjda med hur de agerat för att köpa in skyddsutrustning, enligt ett pressmeddelande som skickades ut i veckan. Med hjälp av en central samordning har de hanterat utrustning till både privata och kommunala aktörer. 

– Samarbetet har fungerat väldigt bra, både inom och utanför kommunen, och har lett till att vi har kunnat beställa rätt sorts utrustning, säger Sara Bjällsten, administrativ samordnare på Vallentuna kommuns socialförvaltning, i pressmeddelandet. 

Skyddsstopp för hemtjänsten

Men vägen dit har inte varit spikrak. Sedan fackförbundet Kommunal stärkt sina rekommendationer för andningsskydd tvingades ett av kommunens skyddsombud att lägga skyddsstopp inom hemtjänsten. Andningsskydden levde inte upp till Kommunals villkor, som krävde FFP-klassning. Skyddsstoppet hävdes två dagar senare, den 20 april, efter en inspektion från Arbetsmiljöverket. 

– Vi hade tillräcklig kvalitet på utrustningen som var säkerställd av både Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm. Det här ställde till lite problem för våra lokala skyddsombud, de blev mer eller mindre tvingade att följa Kommunals centrala linje, säger Jens Björck, förhandlingschef i Vallentuna kommun. 

Större konflikt

Bakgrunden ligger i en större diskussion som har pågått mellan Kommunal och flera myndigheter, bland annat Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten. Följden blev att flera skyddsombud i landet lade skyddsstopp efter att ha konstaterat att utrustning inte höll fackförbundets krav. Men Arbetsmiljöverket bedömde annorlunda. 

– Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion via telefon och allt var i sin ordning. Då var skyddsombuden nöjda och vi har fått en expertmyndighet som har kikat på det här, som har tryggat oss i att vi har rätt utrustning, säger Jens Björck. 

Kommunal är inte nöjda

Centralt är dock fackförbundet Kommunal centralt fortfarande skeptiska till att Arbetsmiljöverket tillåter enklare utrustning i hela landet. I en intervju med SVT får besluten hård kritik från Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande. 

– Det här är väldigt allvarligt och en rejäl myndighetsskandal, säger han till SVT.

Skyddsstopp

✓ Enligt Arbetsmiljöverket så kan skyddsstopp begäras om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarens liv och hälsa. Det innebär att arbetet avbryts.

✓ Det går att framföra muntligt men det är också viktigt att det dokumenteras.

✓ Om arbetsgivaren håller med så fortsätter skyddsstoppet. Om de är oeniga kan de kalla på Arbetsmiljöverket för inspektion, som antingen kommer till platsen eller avgör ärendet via telefon.

✓ Arbetsmiljöverkets beslut kan överklagas.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt