Fejk. Den som letar efter toaletten letar förgäves. Foto: Patrik Wirén

Skylten på Nybrogatan som staden glömde

Toaletten togs bort från Östermalmstorg redan 2016. Trots det fortsätter skylten på Nybrogatan att leda nödiga i riktning mot torget. Nu lovar Trafikverket bättring.

  • Publicerad 13:00, 27 aug 2020

Redaktionen fick ett samtal från en kvinna på Sibyllegatan som länge stört sig på en skylt i korsningen Nybrogatan/Linnégatan. Budskapet är tydligt: "WC 100 meter", med en pil som pekar i riktning mot Östermalmstorg.

Problemet är att där finns ingen toalett och det har inte heller funnits någon på väldigt, väldigt länge. Den försvann redan 2016 i samband med att den tillfälliga saluhallen tog plats på torget.

– Det handlar om många år. Jag visste att toaletten var borta, men skylten fortsatte sitta kvar år efter år, säger kvinnan, som vill vara anonym.

"Jag tänker på alla äldre"

Det kan tyckas som en petitess, men för den som är i en akut situation kan det vara nog så allvarligt menar hon.

– Jag tänker på alla äldre som tar vattendrivande mediciner och springer de där hundra meterna. Och så finns där ingen toalett. Eller barnfamiljer. Det kan finnas folk som verkligen behöver gå på toaletten, säger hon.

Skylten ska bort

Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikkontoret, bekräftar att toaletten togs bort redan för fyra år sedan och att skylten dessvärre har glömts bort.

Han lovar dock att den nu ska tas ned.

– Bra att det uppmärksammades nu i alla fall. Bättre sent än aldrig, konstaterar Erik Söderberg.