Rådmansgatan/Drottninggatan. Arbetet med att göra ett så kallat upphöjt övergångsställe för att markera att Drottninggatans förlängda gågata till Kungstensgatan. Den nya gågatan hånas på en skylt. Foto: Mimmi Epstein

Skylthån mot nya gågatan i Vasastan

"En gågata som ingen frågat efter eller förstår behovet av". Förlängningen av Drottninggatans gågata norrut hånas på en hemmagjord skylt på just Drottninggatan och trafikborgarrådet Helldén (MP) får sig en känga.

  • Publicerad 16:40, 7 nov 2018

Just nu pågår arbetet med att förlänga Drottninggatans gågata två kvarter norrut, till Kungstensgatan. I dagarna byggs övergångsstället vid Rådmansgatan/Drottninggatan om till ett upphöjt övergångsställe. Men det är inte alla som jublar över den kommande delen av gågatan.

– Det är många som går förbi och muttrar och frågar varför vi gör det här. Jag kan förstå dem, här finns ju inga restauranger till exempel, säger Ian Keding, som kör grävmaskin på platsen.

Kickis jobb: Kolla hur DU rör dig på Drottninggatan

I hörnet Rådmansgatan/Drottninggatan har någon fäst en skylt med rubriken "Stockholms mest meningslösa gågata?" där gågatans förlängning starkt ifrågasätts.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Drottninggatans förlängning som gågata är ett lysande exempel på Daniel Helldéns prioriteringar i rollen som gatuborgarråd. En gågata som ingen frågat efter och som ingen ser behovet av. Alla går på trottoaren eftersom det inte finns någon anledning att gå mitt i gatan. Det blir inga uteserveringar eftersom det är staket på båda sidor av gatan, men däremot försvann 25 p-platser för boende och besökare", står det bland annat på skylten.

Daniel Helldén (MP) tar kritiken med ro.

– Den som skrivit det här tycker uppenbarligen att det ska stå bilar parkerade på gatan. Det finns alltid en intressekonflikt om man ska ha p-platser, eller ge mer plats för fotgängare, cyklister och folkliv. Men jag tror ingen skulle komma på tanken att återinföra parkeringsplatser på Drottninggatans nedre del.

Vad tycker du om initiativet att sätta upp en sån här skylt?

– Det tycker jag är sött.

Därför förlängs gågatan

Den nya gågata-delen på Drottninggatan är en del i stadens projekt att knyta ihop Odenplan med City.

Staden för en dialog med Stockholms Universitet, som äger Spökslottet, om hur man skulle kunna levandegöra den nya gågatan och knyta ihop den med Spökparken – och med Observatorielunden och Observatoriet som staden numera äger.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.