Tydligt. Rastande hundar ska hållas utanför Långbro gård. Skyltar med det här budskapet förstörs och stjäls. Foto: Hampus Jarnlo

Skyltsabotage gäckar Långbro gård

Flera skyltar som portar hundar från Långbro gård, där det växer sällsynta vildtulpaner, har stulits. Det här är andra gången någon ger sig på skyltarna. Frågan är varför.

  • Publicerad 11:49, 10 feb 2020

“Rastning av hundar förbjuden” står det skrivet på den gula skylten som också har försetts med en tydlig symbol, en överkryssad hund. Skyltarna, som varit sju till antalet, har stått runt om 1700-tals fastigheten Långbro gård för att hålla rastande husdjur borta från ägorna.

Men under vintern har fyra skyltar, som sitter fast med rejäla bultar, plockats ner och stulits.

– Alla försvann inte samtidigt, utan någon har tagit dem pö om pö, säger Kent Sjöman, som är bovärd på Stadsholmen med ansvar för Långbro gård.

Det här är inte första gången som någon ger sig på skyltarna. En äldre skyltvariant fick ersättas efter att skyltarna böjts och sparkats omkull tidigare under 2019, uppger Kent Sjöman.

Vill skydda krokusar och tulpaner

Han berättar att hyresgäster som bor på Långbro gård upplever att det är problem med rastande av hundar på tomten.

Dessutom växer det sällsynta botaniska skatter på tomten, till exempel en gammal form av vårkrokus och en vildtulpan som odlades redan på 1600-talet, som Stadsholmen vill skydda.

– Det kanske sticker i ögonen på hundägare men tanken är inte att hundar ska springa runt på fastighetens trädgård, säger Kent Sjöman.

Nya skyltar har beställts och ska sättas upp. Om de får sitta kvar återstår att se.