Kritisk. "Grannar kommer till mig och säger att de inte ens kan sitta ute med sina gäster, för sitter de ute avbryts deras samtal", säger Siyabend Kaya om aktiviteten på pistolskyttebanan. Foto: Wikimedia commons/Privat

Skyttebana oroar boende i Bredäng

Söder om Skärholmsvägen ligger Sätra pistolskyttebana och på andra sidan gatan bor Siyabend Kaya. Han och hans grannar har tröttnat på skjutandet.

  • Publicerad 14:43, 20 aug 2020

– Vi mår dåligt, verkligen. Jag springer in och håller för öronen. Jag har en jättefin trädgård men kan inte vara där när de skjuter, säger Siyabend Kaya.

När han med familj flyttade till huset på Eksätravägen på 1990-talet tyckte han att det var en idyllisk plats. Men snart började de lägga märke till "smattrandet".

– Det har pågått både vinter och sommar, dag och natt alla dagar. Det här sker i Sverige, i Stockholm, samtidigt som det skrivs så mycket om våld och vapen.

Därför tycker Siyabend att det är dubbelmoral att ha en pistolskyttebana i Bredäng. Han frågar sig varför anläggningen måste ligga just där och inte till exempel på Östermalm.

– Alla upplever att det här är en jätteobehaglig grej. Folk som passerar och inte vet att det finns en skjutbana tror att "nu är det någon skjutning", de reagerar och försöker skydda sig, säger han.

"Inga klagomål"

Det är föreningen Mälarhöjdens Pistolskyttar som hyr skjutbanan av staden. De säger sig inte ha fått några klagomål riktade mot sig.

– Vi frågade relativt nyligen miljöförvaltningen specifikt kring detta och de hade inga klagomål rörande vår verksamhet, säger Viktor Lindström, sekreterare i föreningen.

Han försäkrar de boende om att de inte behöver vara "ett dugg oroliga" när det gäller verksamheten. Enligt honom har föreningen inte haft en enda incident på banan så länge någon nuvarande medlem kan minnas.

Viktor Lindström säger också att banan används "väldigt lite" vintertid och törs lova att skottljud som hörs sena kvällar och nattetid har "absolut ingenting" med deras verksamhet att göra.

– Vi gör en del stickprover och vi kommer i och med detta att göra fler stickprover för att se så att inga obehöriga vistas på banan utanför våra skjuttider, men mot buset kan vi som förening dock inte göra så mycket, säger han.

"Kan bli polisiärt"

Att pistolskytteverksamheten ska ha orsakat störningar för de boende är inte heller något som polisen i Skärholmen känner till. Inte heller att aktiviteterna kan ha förväxlats med illegala skjutningar.

– VI får helt enkelt kolla lite närmare på det här och lyssna på hur mycket det låter när de väl har verksamhet. Att man ställer sig på strategiska platser för att se om det kan vara förväxlingsrisk, säger Martin Hämmerli, kommunpolis.

Vilka befogenheter har polisen när det gäller störningar från en sådan här anläggning?

– Om det blir så pass högljutt att det kan bli ordningsstörning får man titta närmare på det, då kan det bli polisiärt.

Kan en skyttebana leda till ökad våldsbrottslighet i ett område?

– Det sambandet ser jag inte över huvud taget. Jag tror inte att de som bedriver kriminell verksamhet är så intresserade av att gå med i en skytteklubb, men jag kan ha fel.

Barnen må vara utflugna sedan länge, men Siyabend Kaya och hans fru bor kvar i huset på Eksätravägen. Ljuden från skytteanläggningen har dock fått Siyabend att vilja flytta någon annanstans.

– Jag personligen skulle gjort det om jag hade råd. Alla säger det, att det här inte är den idyll som det utifrån ser ut att vara, säger han.

Idrottsförvaltningen: "Kan upplevas obehagligt"

Den nuvarande skytteanläggningen byggdes på 1980-talet. Mälarhöjdens Pistolskyttar som håller till där i dag hyr anläggningen av staden.

– Föreningen har alla erforderliga tillstånd för att bedriva den verksamhet man gör, säger Camilla Hagman, kommunikatonschef på idrottsförvaltningen.

Hon anser att det som sker i samhället i övrigt, som till exempel kriminalitet, bör särskiljas från "vad som sker i en reglerad och organiserad verksamhet".

– Vi har eftersökt om vi har fått in klagomål tidigare från boende i området, men vi hittar inget sådant. Vi förstår dock att det kan upplevas obehagligt om man hör skott från skyttebanan.

Visa merVisa mindre