Skytteklubben sparkas ut när förbifarten byggs

När Förbifart Stockholm byggs är skjutbanorna på Lovö i vägen. Verksamheten skulle ha fått fortsätta efter bygget – men nu har fastighetsägaren ändrat sig.

  • Publicerad 15:58, 26 maj 2017

Föreningen Mälaröarnas skyttegille driver sedan 1940-talet de två skjutbanorna vid Tillflykten på Lovö för klubbens 300 medlemmar. Klubben arrenderar marken av Statens fastighetsverk.

Under bygget av Förbifart Stockholm skulle föreningen få hitta andra alternativ, då arbetet behöver ta mark i anspråk. Efter bygget skulle dock klubbverksamheten få fortsätta.

Men nu har fastighetsverket plötsligt ändrat sig.

– De har beslutat att inte förlänga vårt avtal när bygget är klart, säger Waldemar Fagerberg, som sitter i skytteklubbens styrelse.

”Märkligt beslut”

I oktober löper arrendet ut. Men föreningen tycker att beslutet är märkligt.

– I alla förhandlingar jag har varit med om i två år har det aldrig pratats om ett avslut, bara om en förlängning. För mig är det här helt nytt, säger ordföranden Patrik Wetterqvist.

– Skjutbanorna är inte alls i vägen när bygget är klart. Snarare blir platsen ännu mer lämpad i och med det buller som trafikplatsen kommer att orsaka. Men nu har de beslutat att det inte ska finnas någon skjutbana alls på Lovö, säger Waldemar Fagerberg.

Det plötsliga avslutet kan nu även bli dödsstöten för föreningen, berättar Fagerberg.

– När vårt avtal sägs upp blir vi saneringsskyldiga, det kan kosta oss miljontals kronor att sanera. Vi vet att vi har ett miljöansvar, men nu blir vi ju borttvingade i förtid och hinner inte få fram de pengar som krävs. Vår kassa kommer att dräneras, så i praktiken innebär det att vår klubb går i graven, säger Waldemar Fagerberg.

Skyttesporten växer och klubben har vuxit snabbt. Just nu står ett 30-tal personer i kö för medlemskap.

– Klubben fyller en samhällsnytta genom att möjliggöra övning för eftersöksjägarna, men även polisen och slottsvakten har lånat banan för kompetensprov, säger Waldemar Fagerberg.

Beklagar beslutet

Urban Wahlström, förvaltare på Statens fastighetsverk, beklagar att man tvingats ta beslutet.

– Jag förstår att de är besvikna, det var inte ett lätt beslut att ta. Men vi måste titta på vårt uppdrag och vad vi ska förvalta. Skjutbanor stämmer inte överens med det uppdraget.

I och med att Lovö i dag är ett naturreservat har förutsättningarna förändrats, menar Statens fastighetsverk.

– Fler människor kommer att röra sig i området och buller är ju en del i det hela, när det skjuts mycket hörs det mycket inom naturreservatet.

Han håller heller inte med om att behovet av sanering kommer plötsligt.

– Att banorna ska upphöra under trafikplatsetableringen har de vetat om länge, säger Urban Wahlström.

Mälaröarnas skyttegille

Den ideella föreningen Mälaröarnas skyttegille har 300 medlemmar, varav de flesta är boende i kommunen. Skjutbanorna vid Tillflykten på Lovö är hemmabanan, men föreningen driver även en mindre skjutbana i Svartsjö.

På Lovö har föreningen två skjutbanor, 50 och 300 meter.

Föreningen är en sammanslagning av fyra olika skytteföreningar på Mälaröarna: Adelsö, Ekerö-Munsö, Färingsö och Lovö. Sammanslagningen skedde 1990.

Källa: Mälaröarnas skyttegille

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men denna vecka klubbades första steget.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54