AVSLUTAS. SL har sagt upp avtalet med Lugna gatan på polisens uppmaning. Foto: Awezan Azad

SL avbryter samarbetet med Lugna gatan

SL avbryter sitt samarbete med Lugna gatan med omedelbar verkan.

  • Publicerad 10:48, 22 okt 2019

SL häver samarbetet med Fryshusets verksamhet Lugna gatan med omedelbar verkan. Detta på rekommendationer från polisen efter att det uppdagats brister vid Lugna gatans kontroll av ungdomsvärdar under granskning i våras.

– Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL, i ett uttalande.

Ny rapport: Fryshusets trygghetsvärdar själva kriminella

Enligt polisen baseras rekommendationen på tre punkter:

✓ Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil.

✓ Brister i Lugna gatans uppföljning och kontroll av belastningsregister och drogtest.

✓ Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget.

Lugna gatan i chock över SL:s besked

För att täcka upp för den personalbrist som nu uppstår kommer fler trygghetsvärdar som är anställda av bevakningsföretag att sättas in, enligt SL.

– Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro, säger Sara Catoni.

Det bevakningsföretag som SL har avtal med kommer att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, enligt SL.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL kommenterar polisens utlåtande som "bland det tydligaste som han har sett".

– Jag ser ingen annan utväg än att SL häver avtalet. Lugna Gatans verksamhet har kantats problem med graverande uppgifter såsom bristande drogtester och personer som dömts under pågående anställning. Uppgifter som kraftigt ifrågasätter deras omdöme och som stärker bilden av att det, trots våra krav, fortfarande finns aktiva kriminella individer i verksamheten, uppger han till StockholmDirekt.