Låg. Kajen behöver åtgärdas innan det är möjligt med busslinje över Ekeröleden. Foto: Lisa Halldén

SL: Buss på färjan dröjer

Det blir ingen busstrafik över Ekeröleden nästa år heller. – Det ser inte ut att bli en busslinje där de närmaste åren, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

  • Publicerad 15:23, 2 maj 2018

En busslinje mellan Ekerö och Botkyrka, via Slagstafärjan, har diskuterats i flera omgångar. Att så många parter är inblandade har gjort linjen till en långbänk. Trafikverket som kör färjan som bussen ska gå på, landstinget som sköter busstrafiken, och Ekerö kommun och Botkyrka kommun måste alla enas om vem som ska betala vad.

Men trots svårigheterna att enas fanns den nya busslinjen med på listan över trafikförändringar både förra året och året innan. Båda gånger lades förslaget ner och nu har linjen även fallit bort från listan för trafikförändringar i SL-trafiken för 2018/2019 som landstinget skickat ut på remiss till kommunerna. Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) utgår ifrån att det är ett misstag som gjorts.

– Det här är en linje vi diskuterat och som fanns med förra året. Det är någonting som vi behöver hjälp med, framför allt i och med arbetet med förbifarten och fjärde filen. Vi behöver alla möjligheter till kommunikation ut och in ur kommunen, säger han.

Men på trafikförvaltningen slår man fast att det inte är ett misstag att den nya busslinjen inte finns med på listan över förändringar.

– Det ser inte ut att bli en busslinje där de närmaste åren, säger förvaltningens presskommunikatör Claes Keisu.

Det är främst tre anledningar till detta. Dels behövs mer plats i Ekerös bussdepå för bussarna i den nya linjen. Dessutom gör nivån på kajen på Ekerösidan att bussarna stöter i och skadas när de kör på färjan. Och slutligen behövs det en bussfil på Slagstasidan.

Att åtgärda kajen är Ekerö kommuns ansvar och bussfilen behöver antingen Botkyrka eller Ekerö kommun ordna med, menar Claes Keisu.

– Vi har inte fått några signaler om att det är på gång. Och även om det fixas är det inte bara att snyta fram en ny busslinje, för vi kommer fortfarande ha platsbrist i depån, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter