"Jag vill fråga föraren hur den tänkte när hen valde att köra om mig med en långsam buss som inte kan accelerera" säger Jonas efter händelsen. Foto: Privat

SL-buss prejade teleskoplastare av vägen

När Jonas Emretzon blir prejad ner i diket av en SL-buss vill han göra allmänheten medveten om hur det är att köra ett långsamtgående fordon. Nu efterlyser han föraren som han gärna tar en fika med.

  • Publicerad 14:39, 23 aug 2017

I måndags eftermiddag körde Jonas Emretzon längst Arningeleden i sin teleskoplastare, ett långsamtgående fordon som får framföras på allmän väg med en topphastighet av 40 kilometer i timmen. Plötsligt blev han omkörd av en röd buss trots mötande trafik. Mitt i omkörningen började bussen väja mot Jonas som tvingades ut i vägrenen vilket orsakade att maskinen hamnade lutande i diket.

Bussen fortsatte utan att stanna och Jonas valde att gå ut med ett meddelande på Facebook om händelsen. Han skriver att han gärna tar en fika med personen ifråga för att reda ut vad som hände.

– Jag vill fråga föraren hur den tänkte när hen valde att köra om mig med en långsam buss som inte kan accelerera. För mig är det ett obegripligt beslut, säger Jonas och tillägger:

– Föraren kanske svarar att den inte vet vad den tänkte, kanske inte tänkte alls. Men det räcker för mig. Jag vill bara att personen blir medveten om det som hände.

Vill få fler att reflektera

Han vill få rätsida på händelsen och en motpart som kan bekosta skadorna, men även se till att sådant aldrig händer igen. Inlägget på Facebook skrev han också för att få folk att reflektera över trafikläget och hur det är att köra ett stort och långsamt fordon på vägarna.

– Jag har kört den här sortens maskiner i tre och ett halvt år och det händer minst ett par gånger i veckan att någon otålig förare tar risker och kör om. Jag har bara väntat på att något ska hända och som tur är var det inte alltför allvarligt denna gång, säger Jonas.

Han kom undan utan skador men berättar att maskinen tog en del stryk och att hans kollegor har varit med om värre olyckor.

Vad händer nu?

– I morse halv nio skrev Arrivas kommunikationschef, Christer Ekelund, till mig och sa att han gärna också vill få tag på föraren och undrade om jag hade uppgifter om linjenummer och annat som jag tyvärr inte har, säger Jonas.

Christer Ekelund:

– Våra bussar är utrustade med buss-pc som tar upp information som position med mera, men det är ingen fakta som lagras och bussen som kördes var inte i tjänst och antagligen var då inte funktionen heller igång, säger han om eventuell spårning av bussen.

Nu kommer Arriva försöka få fram så mycket information de kan på annat sätt. Men att det rör sig om en SL-buss är Jonas helt säker på.

– Till 100 procent. Det finns vittnen på det, säger han och uttrycker besvikelse över att Arriva inte har mer information om föraren eller bussen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm