SL får 100 miljoner extra till busstrafiken

När SL gör delårsbokslut visar det sig att överskottet tycks bli hela 550 miljoner kronor. Därför ska det göras en extrasatsning på busstrafiken i Stockholm.

  • Publicerad 14:35, 12 sep 2017

När SL presenterar delårsbokslutet för 2017 står det klart att ekonomin är god. Prognosen är 300 miljoner kronor över budget.

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) är stolt som en tupp.

– Det här är troligtvis SL:s starkaste delårsbokslut i modern tid! Det är väldigt roligt med en så stark ekonomi och bra verksamhet, säger han.

Förslaget blir verklighet – nattbussen ska stanna utanför din port

Det finns flera anledningar till överskottet. En orsak är att det är betydligt fler betalande resenärer än vad man tidigare räknat med.

– En tydlig trend är att fuskåkningen minskar, säger Tamsons.

När ekonomin ser ut som den gör väljer landstinget att göra en riktad satsning på busstrafiken. Totalt satsas 110 miljoner kronor. Dels 60 miljoner kronor på direktbusstrafik i Södertörn, dels 50 miljoner kronor på ny busstrafik och ökad turtäthet.

Var någonstans det kommer gå nya och fler bussar är dock inte klart.

– Som politiker ska man akta sig för att själv göra tidtabeller. Våra trafikplanerare ska se över hur de här pengarna används på bästa sätt och var i länet pengarna kommer till störst nytta, säger Kristoffer Tamsons.

Ny rapport: Mindre fuskåkande i tunnelbanan

Detaljer kring trafiksatsningen kommer presenteras senare under hösten. Enligt prognos kan pengarna komma att omsättas i verklig trafik vid årsskiftet.

– När det kommer till kollektivtrafik finns det alltid önskemål om mer trafik och tätare turer. Vi hoppas den här satsningen förbättrar där det finns ett behov och så många resenärer som möjligt får ta del av den, säger Kristoffer Tamsons.

SL:s pengar enligt delårsbokslutet

Krav på positivt reslutat: 250 mijoner kronor

Prognostiseras överskott: 550 miljoner kronor

Över budget: 300 miljoner kronor

Riktad busssatsning (extrapengar som satsas)

110 miljoner kronor av ovanstående 300 miljoner kronor satsas på busstrafiken.

60 miljoner kronor på direktbusstrafik på Södertörn, 50 miljoner kronor på ny busstrafik och ökad turtäthet.

Visa merVisa mindre