SL varnar för att löv- och spårhalkan kan tvinga tågen att köra saktare, framförallt är gröna linjen drabbat. Foto: Karoline Montero Araya

SL flaggar för sänkt hastighet på gröna linjen

Hösten innebär inte bara vackra färger på löven. Det är även bekymmerstider för SL.

  • Publicerad 07:58, 16 okt 2019

I takt med att höstrusket tar sitt grepp om Stockholm hissar SL nu en liten flagg för att det kan bli bekymmersamt på spåren, för att försöka blidka den största frustrationen hos resenärerna. Det handlar så klart om löv- eller spårhalkan. Löv som klistrar sig fast på spåren och mosas till en hal såpa  tvingar förarna att sänka hastigheterna eftersom bromssträckorna blir längre.

Höstguide: Så här tyder du SL:s förseningslingo

Problemet är störst på Gröna linjen eftersom där finns flest utomhusstationer och många backar, men förekommer även hos Saltsjöbanan och Roslagsbanan.

– Det är den årstiden nu och inte mycket vi kan göra åt. Vi hade lövhalka på Saltsjöbanan i morse (läs igår) så det har börjat. Förarna måste helt enkelt ta det lite varligare då, säger Claes Kesiu, presstalesperson på SL.

Löv- och spårhalkan och den lägre hastigheten kan innebära en del förseningar. Trots att SL sätter in åtgärder som att röja sly, tvätta spåren och har tre väderstationer längs spåren för att vara så förberedda som möjligt, är det svårt att röja undan problemet.

– Dels så är det löven, dels så är det att spåren blir fuktiga. Är det till exempel duggregn och mellan noll till fem plusgrader så blir vattnet "trögflytande" och stannar kvar på spåren. Det blir svårare för tågen att komma igång om det slirar och det kan också skada spåren. Men jag vet till exempel att vissa fordon har en liten lucka där de kan släppa ut lite sand för att få bättre grepp, säger Claes Keisu.