Nu ska det vara stopp för de kommersiella aktörernas elsparkcyklar i SL-trafiken. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

SL förbjuder elsparkcyklar överallt

Nu sätter SL stopp för elsparkcyklar i kollektivtrafiken, så länge du inte äger den själv.

  • Publicerad 10:54, 18 sep 2019

Debatten kring de tusentals elsparkcyklarna i Stockholm har varit intensiv. Nyligen gick SL:s ordförande, tillika regiontrafikrådet, Kristoffer Tamsons (M) ut och meddelade att inga av de kommersiella aktörernas elsparkcyklar ska tillåtas i tunnelbanan, något SvD var först att rapportera om. För StockholmDirekt uppger Kristoffer Tamsons nu dessutom att de nya reglerna inte bara gäller tunnelbanan utan hela kollektivtrafiken, det vill säga bussar, båtar och pendeltågen.

Nu ska Stockholm forsla bort elsparkcyklar

Enligt Tamsons nya direktiv ska elsparkcyklar som kan fällas ihop och används för privat bruk, ihopfällbara cyklar och sparkcyklar samt barncyklar utan kedja även i fortsättningen vara okej att ta med sig.

– Kaoset som råder kring elsparkcyklar på gatorna i Stockholmstrafiken ska inte få sprida sig till SL-trafiken. Även ny teknik behöver ordning, reda och att vi visar omtanke om våra medmänniskor. Därför skärper vi nu vad som gäller för trivsel och säkerhet i våra ordningsregler, uppger Kristoffer Tamsons.

Han uppger att nya mobilitetslösningar som elsparkcyklarna har stor potential som ska bejakas, men att man även måste ställa krav på ordning och reda på ny teknik.

Det nya förbudet ska kontrolleras av ordningsvakterna och om någon kör elsparkcykel perrongen eller stationer ska den avvisas.

– Ambitionen är att vi i ett tidigt skeende ska kunna sätta stopp för denna utveckling och inte normalisera oreda i kollektivtrafiken. Vi går snart ut med anslag och ytterligare information om detta, avslutar Tamsons.