ÄNDRINGAR. Både bussar och pendelbåten påverkas av förslaget.

SL föreslår flera trafikförändringar på öarna

Fler avgångar till Skärvik under eftermiddagarna, entimmestrafik hela dagen mellan Svanhangen och Ilända och pendelbåt till Gamla stan. Det är några av förändringarna i kommunaltrafiken som trafikförvaltningen har föreslagit inför nästa år.

  • Publicerad 12:09, 27 mar 2020

Flera busslinjer på öarna står inför förändringar, enligt de förslag på trafikförändringar i SL-trafiken som trafikförvaltningen har föreslagit inför nästa år.

Bland annat föreslås linje 316 och 336 slås ihop till en linje som ska behålla nummer 316.

– Eftersom båda linjerna har i princip samma sträckning föreslås att de slås ihop till en linje som förlängs till Brommaplan. Avgångarna för linjerna föreslås läggas ihop så att det antalet avgångar för linje 316 blir detsamma som båda linjerna har tillsammans idag, säger Claes Keisu som är pressansvarig på trafikförvaltningen.

En annan förändring är för Färingsös andra snabblinje, 338:an. Den föreslås få entimmestrafik hela dagen mellan Svanhagen och Ilända, och byta namn till 318.

– Genom att byta namn till 318 blir det tydligare vilka linjenummer som är snabbussar. Idag går 338 bara i rusningstrafik, den föreslås alltså få fler avgångar mellan Svanhagen och Ilända och gå hela dagen, säger Claes Keisu.

Fler 177:or i rusningstrafiken

Även på Ekerösidan föreslås förändringar för busstrafiken.

Linje 177 får en till avgång i eftermiddagsrusningen från Brommaplan och den första avgången från Träkvista på morgonen föreslås ska gå ända från Skärvik.

Trafiken på linje 342 mellan Jungfrusund och Älvnäs föreslås tas över av linje 302, 303 och 305. Det betyder att 342:an läggs ner som linje. Docks ska alla destinationer på sträckan ha samma turtäthet som linje 342 har i dag, menar Claes Keisu.

– Totalt sett föreslås det bli samma antal avgångar, säger han.

Pendelbåt till Gamla stan

Även pendelbåten kan stå inför förändringar. Just nu utreds det om båten kan lägga till i Gamla stan, så att passagerarna får närmare till tunnelbanan när de klivit av båten.

– Det finns en rad saker som behöver klargöras, till exempel möjligheter att lägga till, frågor om tillgänglighet som behöver lösas och anslutningsväg till tunnelbana. Vi utreder också om angörning vid Gamla stan i såna fall ska ersätta Stadshuskajen, säger Claes Keisu.

Tidigare har Stora Essingen varit på tapeten som en eventuellt nytt stopp på linje 89, men det är inte aktuellt i trafikförslaget. Ett ytterligare stopp gör restiden längre och är den alltför lång blir båten inte lika attraktiv som pendlarlinje, menar Claes Keisu.

För att ytterligare klippa pendeltiden utreds också om det den vanliga tidtabellen kan köras även under vintern så länge det är isfritt.

Linje 350 som går från Ekerö centrum över färjan vid Jungfrusund till Fittja kommer fortsätta att köras på prov fram till sommaren 2020. Därefter ska trafikförvaltningen utvärdera om linjen ska göras permanent.

Ekerö har fram till maj att föreslå ändringar

Förslagen som trafikförvaltningen har på ändringar i kollektivtrafiken inför 2021 skickats ut till alla kommuner i länet.

Om Ekerö kommun har egna förslag eller vill ändra på något har de fram till maj på sig att svara trafikförvaltningen.

Först till hösten vet vi vilka förlag som blir verklighet i 2021-års tidtabell.

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt