ÖPPNING FÖR DÖRRAR. SL ska göra ett nytt försök med plattformsdörrar till tunnelbanestationerna. Foto: Mostphotos

SL gör nytt försök med plattformsdörrar i tunnelbanan

Trafikförvaltningen/SL ska göra ett nytag för att satsa på plattformsdörrar i tunnelbanan. Under nästa år ska fullskaliga försök finnas på plats på olika stationer.

  • Publicerad 07:00, 30 jan 2019

SL har i flera år arbetat för att plattformsdörrar ska bli standard på stationerna i Stockholms tunnelbanenät.

Redan för fyra år sedan gjordes ett mindre test av ett antal säkerhetssystem, men 2017 lades hela projektet på is.

Anledningen var att upphandlingen avbröts då för få företag var intresserade och endast ett anbud om att bygga plattformsbarriärer kom in.

Nu vill dock politikerna i Region Stockholm att satsningen ska återupptas. Så kallade barriärsväggar finns med i budgeten för 2019. Under nästa år ska två fullskaliga försök finnas på plats.

– Det stämmer. Politikens inriktning är klar och tydlig. Vi vill ha försök med plattformsdörrar på plats i tunnelbanan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionsråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Satsningen ska tas upp i Trafikförvaltningens verksamhetsplan för i år och målet är alltså att tester ska genomföras på två stationer, en inomhus och en utomhus, under 2020.

Enligt de tidigare planerna pekades Åkeshov och Medborgarplatsen ut som testplatser men vilka stationer det nu kommer bli är något som ska utredas.

– Vi politiker pekat ut det här som en fortsatt prioriterad fråga och avsätter pengar för det. Nu är det förvaltningen som ska utreda vad, när och var som är möjligt, säger Kristoffer Tamsons.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Plattformsdörrar finns idag på Citybanans stationer Stockholm City och Odenplan. Dörrarna ökar säkerheten för resenärer. Problemet är dock att det är en dyr och komplicerad lösning.