Hosta upp stålet staten. Kristofer Tamsons (M) vill att Trafikverket ska betala för alla försenade pendeltåg. Foto: Karoline Montero Araya/Sacharias Källdén

SL kräver staten på miljoner för pendelhaveri

Pengarna tillbaka – krona för krona. Det kräver Stockholm av staten för alla försenade pendeltåg, med hjälp av en ny lag. "Viktig principfråga att markera missnöje med järnvägen", säger pendelpresidenten Kristoffer Tamsons (M).

  • Publicerad 16:22, 6 dec 2018

21,5 miljoner kronor: så mycket har försenade pendeltågsresenärer fått under 2018. På senare år har förseningsersättningarna skenat iväg. För 2015 landade man på 11 miljoner, 2016 och 2017 på 8 respektive 14 miljoner.

Nu tänker SL, Stockholm läns landsting, slå näven i bordet och kräva att Trafikverket, staten, plockar upp större delen av missnöjesnotan. Det är en ny lag som gör att den som är ansvarig för problemet också ska betala för det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Landstinget säger att så mycket som 70 procent av förseningarna på pendeltågen som ger pengar tillbaka, de över 20 minuter, beror på problem med underhåll och drift av statens järnvägar: elfel, växelfel, nedrivna ledningar.

– Det är en principfråga. Det är inte rimligt att stockholmarna ska betala först skatt till staten, sedan banavgifter för att vi använder järnvägen, och sedan förseningsavgifter för att den järnvägen havererar dagligen, säger trafiklandstingsråd Kristofer Tamsons (M), högste politiske ansvarig för lokaltrafiken.

FILM: Här körs SL:s nya tunnelbanetåg

Han säger att pendelproblemet blir än mer märkbart när man ställer det mot tunnelbanan, som han tycker att SL via MTR sköter med hög punktlighet.

– Fast Trafikverket ska ha ett erkännande för att de börjat lyssna mer på vår klagan. Men vi vill markera missnöje, förklarar Tamsons.

Men är inte allt i slutändan ändå skattebetalarnas pengar?

– Vi tar tillbaka pengarna till stockholmarna. Om vi tvingas betala avgifter för att tågen är sena blir det mindre pengar till att köra tunnelbana och buss. Vi kräver inte tillbaka pengarna för att lägga dem på hög utan de går direkt tillbaka till resenärerna.

Den nya lagen reglerar så kallad regressrätt. Nu ska man sammanställa exakt hur många minuters förseningsutgifter som orsakats av krånglande järnvägar och lämna in sitt återbetalningskrav till Trafikverket, för att se om lagen håller och levererar.

Ny SL-tjänst visar var pendeltåget är just nu