Så här kan vänthallen i den nya Slussen-terminalen komma att se ut. Foto: Link arkitektur

SL letar konstnärer till nya Slussen

Vilken konst som ska fylla nya bussterminalen vid Slussen är fortfarande helt öppet. "Konstnärerna måste få tänka fritt", säger Claes Keisu, presskontakt på SL.

  • Publicerad 07:00, 2 okt 2017

Fram till den 30 oktober får konstnärer anmäla intresse för uppdraget att designa Slussens nya bussterminal i Katarinaberget. Terminalen kommer bli en viktig knutpunkt för pendlare, med bussar tåg och tunnelbana och är en del i projektet Nya Slussen.

Nya Slussen får underjordisk galleria

Redan nu finns riktlinjer för utformningen av den nya bussterminalen och de olika miljöerna i nya Slussen. Det utsprängda bergvalvet täckas med faluröd färg, de nedersta fyra metrarna av väggarna ska bestå av cementmosaik i en mörkare grå nyans och golvet av en ljusare grå cementmosaik, enligt Arkitektbyrån Foster & Partners förslag.

Tre platser ska fyllas med konst

Den blivande konsten ska finnas på golvet i vänthallen samt i västra entréhallen och östra entréhallen. Det slutliga beskedet om vem som får uppdraget kommer i maj nästa år.

Glömd station vid Slussen ska öppna

– Flera konstnärer kan få uppdrag eftersom det är olika ytor som ska utformas. Men först får man lämna intresseanmälningar, och i det här skedet har vi inga preferenser. Konstnärerna måste få tänka fritt och stort, säger Claes Keisu, presskontakt på SL och fortsätter:

– Det kan bli alltifrån skulpturer och målningar till ljus-, glas- eller tygkonst. Men vi är öppna för allt, annars skulle vi göra en beställning till ett byggföretag.

Kritiserad detaljplan

Ett 30-tal överklaganden har gjorts till mark- och miljödomstolen mot nya Slussenterminalen, sedan detaljplanen antogs i kommunfullmäktige i mars.

Nya Slussens bussterminal överklagad

Konsten kommer vara på plats när terminalen öppnar, vilket sker tidigast år 2023.

Konst för åtta miljoner

Byggstart för bussterminalen är planerad till år 2019 och driftstart tidigast 2023. Den nya konsten ska vara på plats när terminalen öppnar.

Hela Slussenprojektet beräknas vara färdigställt omkring år 2025.

Kostnadstaket för den konstnärliga gestaltningen av nya bussterminalen ligger på cirka åtta miljoner kronor. Finansieringen av konsten delas mellan Stockholms stad och Trafikförvaltningen.

Den nya Slussen-terminalen får hållplatser för 6 ankommande bussar och 17 avgående bussar, samt en vänthall och två entréer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.