Fyra nya konstfilmer tar plats på filmskärmarna i Skanstulls tunnelbanestation. Foto: Mostphotos

SL livar upp Skanstull med konstfilm

En affär där man kan sälja sina tårar, rockringsdans och gatumusikal från Sicilien. Det och mycket mer möter nu resenärerna i tunnelbanestationen vid Skanstull, där en ny konstfilmssatsning drar igång i dag.

  • Publicerad 11:43, 22 okt 2018

Det är konstnären Johanna Billing som tillsammans med SL:s konstråd har satt ihop ett filmprogram med verk av svenska och internationella konstnärer. Programmet, som kallas "And Action!", består av filmer från fyra konstnärer som på olika sätt använder kameran som verktyg för att på olika sätt undersöka frågor om platsers betydelse, vem som får synas var och teman som kollektivitet och gemenskap.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Först ut är Rosana Antolís rockringsbaserade verk "Everything Is Circular Until Is Not”. Näst på tur är konstnärerna Alicja Rogalska och Łukasz Surowiec film ”Tear Dealer”. Här skildras den polska staden Lublin, ett område med stor arbetslöshet, där konstnärerna sätter upp en temporär lokal som för tankarna till både bank, skönhetssalong och affär där förbipasserande kan komma in och sälja sina tårar.

Söder får Sveriges första antikvariat för sci-fi

I vår visas Salad Hilowles film "Home is Where the Heart is" och sist men inte minst Marinella Senatores film "Modica Street Musical – The Present, the Past and the Possible", en specialgjord filmversion från gatumusikalen med samma titel. "Arvet från förtryckta grupper i historien skapar bryggor till framtida generationer och som genomfördes med ett stort antal boende i den lilla byn Modica på Sicilien", står det att läsa i beskrivningen.

Filmerna finns på plats från och med 22 oktober och ett år framåt.

Här kan Stockholms första kattkafé öppna

Fyra filmskärmar

2004 genomfördes en ombyggnad av den södra biljetthallen på Skanstulls tunnelbanestation I samband med det skapades förutsättningar för att visa konstfilm. Fyra platta 42 tums plasmaskärmar placerades bakom en glasvägg i biljetthallen.

Nya konstfilmsprogram tas fram årligen utifrån olika teman, vilket bestäms i SL:s konstråd. Både svenska och internationella konstnärer bjuds in att visa sina verk.

Tunnelbanestationens södra uppgång får ny videokonst. Foto: Mostphotos

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.