När SL satte slutdatumet på sommarlovskorten gjorde man det med tanke på att skol- och fritdskorten börjar gälla 10 augusti. Foto: Jannie Flodman

SL om missen med gratiskorten till unga

Kristoffer Tamsons (M) ger SL:s tjänstemän bakläxa för att sommarlovskorten slutar gälla idag, fredag, trots att lovet varar tio dagar till. "Ett tankefel", svarar Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

  • Publicerad 14:19, 10 aug 2018

Beskedet har fått Socialdemokraterna i landstinget att rasa. Nu svarar Moderaterna på kritiken.

– Exakt tidpunkt för sommarlovskorten har varit en fråga för tjänstemän att besluta om. Politiken har i blocköverskridande enighet sett till att det funnits beslut, pengar och direktiv på plats för ett sommarlovskort för länets elever, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och ger SL:s tjänstemän "bakläxa" för brister i genomförandet.

Claes Keisu på SL:s pressavdelning förklarar hur man har tänkt.

– När vi satte slutdatumet gjorde vi det med tanke på att skolbiljett och fritidsbiljett börjar gälla den 10 augusti. Men vi inser nu att det var ett tankefel, säger han.

Problemet är att alla skolungdomar i Stockholms stad som bor på ett visst avstånd från sin skola får ett gratis terminskort. Men dessa delas ut först i samband med skolstarten som är den 20 augusti – det vill säga tio dagar efter sommarlovskortet slutat gälla. Olika avstånd gäller beroende på vilken klass man går i.

Felet är enligt SL inte möjligt att rätta till i år, det går nämligen inte att förlänga sommarlovskortens giltighet på samma sätt som man har gjort i exempelvis Västra Götaland och Skåne.

– Det är tekniskt omöjligt. Vi har ett annat biljettsystem än Västtrafik och Region Skåne. Vi skulle vara tvungna att skicka ut 160 000 nya plastkort, och det skulle vi inte hinna med. Det här är något vi måste rätta till nästa år, säger Claes Keisu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

V: Gratis SL-kort till ungdomar

Nyheter "Målet är att vi ska ha en helt avgiftsfri kollektivtrafik" Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting vill att barn och unga, under 18 år, ska få åka gratis i kollektivtrafiken – året om.fredag 17/8 10:26