När SL satte slutdatumet på sommarlovskorten gjorde man det med tanke på att skol- och fritdskorten börjar gälla 10 augusti. Foto: Jannie Flodman

SL om missen med gratiskorten till unga

Kristoffer Tamsons (M) ger SL:s tjänstemän bakläxa för att sommarlovskorten slutar gälla idag, fredag, trots att lovet varar tio dagar till. "Ett tankefel", svarar Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

  • Publicerad 14:19, 10 aug 2018

Beskedet har fått Socialdemokraterna i landstinget att rasa. Nu svarar Moderaterna på kritiken.

– Exakt tidpunkt för sommarlovskorten har varit en fråga för tjänstemän att besluta om. Politiken har i blocköverskridande enighet sett till att det funnits beslut, pengar och direktiv på plats för ett sommarlovskort för länets elever, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och ger SL:s tjänstemän "bakläxa" för brister i genomförandet.

Claes Keisu på SL:s pressavdelning förklarar hur man har tänkt.

– När vi satte slutdatumet gjorde vi det med tanke på att skolbiljett och fritidsbiljett börjar gälla den 10 augusti. Men vi inser nu att det var ett tankefel, säger han.

Problemet är att alla skolungdomar i Stockholms stad som bor på ett visst avstånd från sin skola får ett gratis terminskort. Men dessa delas ut först i samband med skolstarten som är den 20 augusti – det vill säga tio dagar efter sommarlovskortet slutat gälla. Olika avstånd gäller beroende på vilken klass man går i.

Felet är enligt SL inte möjligt att rätta till i år, det går nämligen inte att förlänga sommarlovskortens giltighet på samma sätt som man har gjort i exempelvis Västra Götaland och Skåne.

– Det är tekniskt omöjligt. Vi har ett annat biljettsystem än Västtrafik och Region Skåne. Vi skulle vara tvungna att skicka ut 160 000 nya plastkort, och det skulle vi inte hinna med. Det här är något vi måste rätta till nästa år, säger Claes Keisu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här blir bina sötare inför kylan

Nyheter "När det blir det kallare och kallare vill inte bina ge sig ut" Bisäsongen har gått mot sitt slut. Den varma sommaren har inte lett till några förluster i årets honungsskörd för Sollentunabon Thomas Ullman.lördag 20/10 8:15

Jämställd vägskyltning väcker känslor

Nyheter Kritik mot att Fru Gårman tar plats Nu ska det bli mer jämställt bland trafikskyltarna i Sollentuna. Varannan skylt vid övergångsställen ska snart föreställa Fru Gårman. Men idén har väckt betydligt mer känslor än vad kommunens väntade...fredag 19/10 15:17

Mystikens månad i Rotebro

Nyheter Vill locka nya barn till biblioteket På Arena Rotebro inleds snart fantastikens månad. Biblioteket pyntas och aktiviteter som rollspels-, manga- och filmkvällar arrangeras i mystikens tecken.fredag 19/10 15:15