När SL satte slutdatumet på sommarlovskorten gjorde man det med tanke på att skol- och fritdskorten börjar gälla 10 augusti. Foto: Jannie Flodman

SL om missen med gratiskorten till unga

Kristoffer Tamsons (M) ger SL:s tjänstemän bakläxa för att sommarlovskorten slutar gälla idag, fredag, trots att lovet varar tio dagar till. "Ett tankefel", svarar Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

  • Publicerad 14:19, 10 aug 2018

Beskedet har fått Socialdemokraterna i landstinget att rasa. Nu svarar Moderaterna på kritiken.

– Exakt tidpunkt för sommarlovskorten har varit en fråga för tjänstemän att besluta om. Politiken har i blocköverskridande enighet sett till att det funnits beslut, pengar och direktiv på plats för ett sommarlovskort för länets elever, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och ger SL:s tjänstemän "bakläxa" för brister i genomförandet.

Claes Keisu på SL:s pressavdelning förklarar hur man har tänkt.

– När vi satte slutdatumet gjorde vi det med tanke på att skolbiljett och fritidsbiljett börjar gälla den 10 augusti. Men vi inser nu att det var ett tankefel, säger han.

Problemet är att alla skolungdomar i Stockholms stad som bor på ett visst avstånd från sin skola får ett gratis terminskort. Men dessa delas ut först i samband med skolstarten som är den 20 augusti – det vill säga tio dagar efter sommarlovskortet slutat gälla. Olika avstånd gäller beroende på vilken klass man går i.

Felet är enligt SL inte möjligt att rätta till i år, det går nämligen inte att förlänga sommarlovskortens giltighet på samma sätt som man har gjort i exempelvis Västra Götaland och Skåne.

– Det är tekniskt omöjligt. Vi har ett annat biljettsystem än Västtrafik och Region Skåne. Vi skulle vara tvungna att skicka ut 160 000 nya plastkort, och det skulle vi inte hinna med. Det här är något vi måste rätta till nästa år, säger Claes Keisu.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentunabo fast i Skatteverkets granskning

Nyheter Försökte undanhålla miljonbelopp En man som bor i Sollentuna har blivit påkommen med att inte redovisa inkomster, moms och arbetsgivaravgifter som han ska. Han måste nu betala nästan 2,8 miljoner kronor till Skatteverket.torsdag 17/1 14:06

Hyllad Gärdestad-konsert tillbaka

Nyheter Ny artist tar plats på scenen Succéföreställningen This is Ted kommer snart att spelas ännu en gång i Sollentuna. Och den här gången dyker ett ny artist upp vid sidan av Janne Schaffers på scenen.onsdag 16/1 12:40

Minskad brottslighet i Sollentuna

Nyheter Narkotikahandeln en stor utmaning Rån och inbrott är två av de brott som minskade under förra året i Sollentuna. Det finns dock fortfarande ett antal "hot spots" där polisen arbetar för att bland annat minska narkotikahandeln.tisdag 15/1 12:41