Det har varit mycket trängsel på röda linjen under veckan som gått.

SL: Så klarar du stoppet på röda linjen bäst

Söderströmsbrons renovering pågår i en och en halv månad och leder till kraftigt begränsad tunnelbanetrafik. Första veckan har drabbat resenärer på röda linjen och SL har fått in över hundra klagomål.

  • Publicerad 19:00, 7 jul 2019

Nu byter man ut stålet i Söderströmsbron för att den ska hålla i 120 år till. Arbetet sker i etapper och kommer att pågå i en och en halv månad, fram till och med den 12 augusti.

I två veckor, med start denna vecka, är trafiken på röda linjen kraftigt begränsad och inga tåg går mellan T-Centralen och Slussen. Sedan är det grön linjes tur.

Och under den första veckan med stoppet på röda har trängseln varit stor på perrongerna och väntan för resenärerna många gånger lång. Under veckan som gått har SL fått in över hundra klagomål från frustrerade stockholmare, men sett till hur många som reser och drabbas är det inte särskilt många enligt SL:s pressavdelning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom de planerade upprustningsarbetena så har SL de senaste dagarna haft en del oförutsedda störningar i kollektivtrafiken, bland annat ett signalfel som gjorde att inga tunnelbanetåg kunde passera Gullmarsplan.

– Vi satte in ersättningsbussar, men de tar inte på långa vägar så många resenärer som tunnelbanan gör. Ett fullt tunnelbanetåg rymmer 1200 personer och att snabbt få fram det antal bussar som krävs för att ersätta ens ett enda tåg går inte. Det skulle dessutom korka igen gatorna fullständigt, säger Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

Imorgon stängs röda linjen av – så får du åka

Nu återstår en vecka med strul på röda linjen. Så hur ska man åka för att ta sig fram bäst på en resa genom stan? Ska man till exempel åka från Telefonplan till Mörby centrum på måndag morgon klockan åtta ger SL:s Claes Keisu tre förslag.

✓ Tunnelbana hela vägen beräknas att ta 47 minuter om man åker klockan 8 måndag morgon, i vanliga fall skulle det tagit 28 minuter. I så fall får man gå av vid Mariatorget, åka skytteltåg till Slussen och där byta till gröna linjen som man tar till T-Centralen. Där byter man tillbaka till röda linjen.

✓ Man kan också hoppa av tunnelbanan vid Hornstull och ta buss 4 till Tekniska högskolan, gå av vid hållplats Valhallavägen och därifrån ta röd linje. Detta ska enligt reseplaneraren ta 52 minuter.

✓ Man kan även ta buss 142 från Telefonplan till Älvsjö station, byta till pendeltåg, gå av vid Stockholms city och ta Röda Linjen från T-Centralen. Det tar enligt reseplaneraren 55 minuter.

Kraftigt decimerad trafik på röda linjen

Under veckan som gått och den som kommer går tunnelbanetågen på röda linjen mellan T-Centralen och Ropsten/Mörby Centrum och vänder sedan. Tågen på linje 13 mellan Ropsten och T-Centralen går som tätast var 20:e minut.

På linje 14 går trafiken mellan Stadion och Mörby Centrum som tätast var 10:e minut, där bara vartannat tåg från Mörby Centrum går till Stadion. Detta innebär att trafiken mellan Stadion och T-Centralen går som tätast var 20:e minut.

Tågen från Norsborg/Fruängen går bara till Mariatorget, där de sedan vänder. För de som vill åka vidare går det att ta ett annat tåg som går mellan Slussen och Mariatorget i skytteltrafik, som tätast var 7:e minut.

SL har fått en del synpunkter på att avgångstiderna för skytteltåget inte alltid överensstämmer med vad som står i reseplaneraren.

– Om tåget blir fullt innan de sju minutrarna har gått så avgår det – detta för att folk inte ska behöva trängas i onödan i ett stillastående tåg. Tåget avgår alltså ibland oftare än var sjunde minut, framförallt i rusningstid. Det kan också ibland hända att det blir någon minut mer än sju minuter mellan avgångarna. Om ett tåg söderifrån är på ingång på den andra plattformen försöker man om möjligt invänta de som kommer resande därifrån, så att inte skytteltåget avgår mitt framför näsan på dem, säger Cales Keisu på SL:s presstjänst.

Så här kan du åka istället:

Linje 1: Gärdet - Karlaplan - Stadion - Östermalm - Hötorget - Fridhemsplan.

Linje 2: Slussen - Gamla stan - Kungsträdgården - Östermalmstorg.

Linje 3 och 53: Slussen - Gamla stan - T-Centralen.

Linje 4: Stadion - Tekniska högskolan - Odenplan.

Linje 6 mellan Ropsten och Odenplan via Tekniska högskolan (Östra stadion).

Linje 54: Stadion - Östermalm - Kungsträdgården - T-Centralen.

Linje 55: Mariatorget - Slussen - Kungsträdgården - Östermalmstorg - Stadion.

Linje 57: Mariatorget - Slussen - Kungsträdgården - Östermalmstorg - Stadion.

Källa: SL