SL har en plan på hur trängseln i tunnelbanan ska minska. Foto: Sacharias Källdén

SL: Så ska trängseln minska på tunnelbanan

Arbetet med att få till stånd ett nytt signalsystem har havererat. Nu arbetar SL brett för att minska trängseln på röda linjen.

  • Publicerad 07:55, 5 okt 2017

Som vi tidigare har skrivit misslyckades Stockholms läns landsting att köpa in ett nytt signalsystem. Detta då det brustit i avtalet med den italienska leverantören Ansaldo, som trots flera års förseningar inte ser ut att kunna leverera ett fungerande system till Stockholm.

Trots miljardsatsning – allt trängre i tunnelbanan

Men enligt SL står inte trängselproblematiken och faller enbart på signalsystemet.

– Det är inte livsnödvändigt med ett nytt signalsystem. Det finns andra saker som kan förbättra trängselproblemen, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef vid Stockholms landstings trafikförvaltning.

Enligt henne har SL planen klar för sig.

✔ 2019 kommer totalt 48 nya tåg att sättas in i trafik på röda linjen. De sväljer betydligt fler passagerare.

✔ Det har beslutats om att uppgradera och renovera de befintliga vagnarna på sträckan. Detta kommer göra att trängseln minskar och tågen kan ta fler passagerare.

✔ Tunnelbanetrafiken kommer att trimmas. Det finns förbättringar att göra med befintligt signalsystem.

När kommer resenärer märka av det här?

– Det är ett pågående arbete men i och med de nya tågen 2019 kommer det garanterat märkas en klar förbättring, säger Suss Forssman Thullberg.

"T-banan är Stockholms moraliska frizon"

SL har redan nu märkt att det blivit glesare med folk på röda linjen.Efter att Citybanan har haft premiär tycks en hel del resenärer ha ändrat sina resevanor.

– Vi har ännu inga siffror. Men de första mätningarna visar tydligt att det är färre resenärer på röda linjen i och med Citybanan, säger Suss Forssman Thullberg.