Förändringar. Vissa Viksjöbor är kritiska till vad man anser är en försämring av kollektivtrafiken i området. Foto: Mikael Andersson

SL sätter in ny busslinje i Viksjö

Indragna och omdragna busslinjer retar resenärerna i Viksjö, som är trötta på att kollektivtrafiken i området försämras. Men trafikförvaltningen kommer samtidigt med ett glädjande besked – en ny busslinje är på gång.

  • Publicerad 11:31, 22 nov 2018

Förra veckan skrev StockholmDirekt om satsningen som det blågröna styret i landstinget gör på busstrafiken inför nästa år. Något som utöver tusentals fler avgångar i Järfälla också innebär omläggningar i trafiken.

Bland annat får de som ska med nattbuss till Viksjö snart en längre resväg när de måste byta buss i Jakobsberg. Trafikförvaltningen i landstinget, som är de som planerar busstrafiken, menar att de gjort på det sättet för att alla som inte ska till Viksjö på så vis får en kortare resväg. Samtidigt som Barkarbystaden för första gången får nattbuss.

Det är inte första gången landstingets bussatsningar blir en besvikelse för Viksjöborna. Vid tidigare förändringar har inte kritiken låtit vänta på sig i lokala Facebook-grupper. Likaså denna gång.

Försämring. Maria Hödl som bott i Hummelmora under många år tycker att busstrafiken i Viksjö har blivit sämre. Foto: Mikael Andersson

"Värdelöst"

Maria Hödl som bor i Hummelmora och åker kollektiv till jobbet i Solna, kallar busstrafiken i Viksjö för kaotisk.

– Det är helt värdelöst, det är mycket förseningar och det flyter inte alls. De bussar som ska gå avgår inte i tid, ibland kör de bara förbi en. Många tvärförbindelser har försvunnit, nu får man ta till en halvtimme om man vill vara säker på att komma till jobbet i tid.

Hon har bott i Viksjö över 20 år, och menar att en nedmontering av busstrafiken skett under den perioden.

– I början fanns det tre bussar i Hummelmora, nu finns det en. Vi som inte har bil eller körkort blir väldigt påverkade. Det blir bara sämre. Jag börjar undra hur de tänker att folk ska kunna bo här? frågar sig Maria Hödl.

En annan Hummelmorabo, Ann-Christine Ivarsson, instämmer i att busstrafiken inte fungerar särskilt väl.

– Jag tycker inte om att de dragit in bussarna till Barkarby. När jag ska till jobbet i Lunda går det bara bussar i rusningstrafik, det är inte mycket att välja på under andra tider på dygnet, säger Ann-Christine, som är kritisk mot att tvärförbindelserna mellan förorter inte är bättre.

Hon fortsätter:

– Samtidigt pratas det mycket om att man ska åka kollektivt, men här i Viksjö tar man bort bussar.

Viksjös nya busslinjer rör upp känslor

Saknar Barkarbybussen. Thomas Andersson och Ann-Christine Ivarsson som bor i Hummelmora saknar förbindelsen till Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Ny buss till Barkarbystaden

Men när Järfälla Tidning kontaktar trafikförvaltningen visar det sig att en ny linje, med namnet 551 ska börja trafikera Jakobsberg-Viksjö-Barkarbystaden-Akalla under vardagar från 9 december.

Samtidigt är det inte tal om någon ny buss från Viksjö till Barkarby, något som efterfrågats av Viksjöbor, än på ett tag. Eftersom det snart ska börja byggas i Veddesta har trafikförvaltningen bedömt att det är svårt att ha kollektivtrafik i området.

– Kommande byggnation i Veddesta är inget vi kan påverka, men vi har bedömt att det påtagligt försvårar möjligheterna till bra kollektivtrafik. Vi har förståelse för att våra resenärer önskar fler och tätare turer, men vi hoppas att linje 551 kan underlätta någorlunda, skriver Aleksander Krajisnik, pressansvarig på trafikförvaltningen i ett mejl.

Varför buss 178 och 541 kan fortsätta trafikera Veddesta svarar han inte på.

Förändringar i busstrafiken det senaste

9 december: Nattbuss 591 slutar trafikera Viksjö. Resenärer som ska dit får byta till nya nattbussen 590 i Jakobsberg, en ringlinje som går via Viksjö och Barkarbystaden.

Ny busslinje, 551 som kommer trafikera: Jakobsbergs station, Västerby, Slåttervägen, Viksjö gård Lantmäterivägen, Såningsvägen, Tröskvägen norra, Tröskvägen södra, Bondevägen, Kassavägen, Elektronikhöjden, Stora torget, Tavastehusgatan, Mariehamnsgatan, Akalla och omvänt. Den kommer att gå i tjugominuterstrafik i rusning och i halvtimmestrafik kvällstid. Kommer inte att trafikeras under helger.

Förra året försvann bussförbindelsen från Viksjö till Barkarby, och resenärerna måste numera åka via Jakobsberg för att ta sig dit.

Stockholm Direkt