Älsvjö-Nacka kan få ny stomlinje. Frågan är om det blir buss eller spårtrafik. Foto: Maja Brand/Andreas Enbuske

SL ska utreda ny stomlinje i Söderort

Det behövs bättre kollektivtrafik för sträckan Älvsjö-Nacka och Orminge tycker Region Stockholm. Nu ska man kolla på hur det ska göras på bästa sätt.

  • Publicerad 11:10, 12 jun 2019

Det byggs mycket i Söderort och Nacka med bland annat Älvsjö-Örby, Årstafältet, Söderstaden och Slakthusområdet som några av de stora exploateringsprojekten.

För det behövs det bättre kollektivtrafik menar trafikförvaltningen i Region Stockholm. Idag är det "relativt omfattande biltrafik samtidigt som kollektivtrafiken erbjuder en förhållandevis låg tillgänglighet" på tjänstemannaspråk.

SL bekräftar: Tvärbanan låter mer än någonsin

Nu föreslår de därför att 9 miljoner kronor ska läggas på att undersöka hur sträckan Älvsjö-Nacka, via Årsta, Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad, vidare till Nacka och Orminge sa få bättre kollektivtrafik.

Det har gjort olika behovsanalyser tidigare men inget helhetsjobb vilket är viktigt att göra nu enligt tjänstemännen då det redan byggs på delar av sträckan och att de behöver få klart hur mycket mark de kan behöva för kommande stomlinje-satsning.

Vad det blir för stomlinje? För tidigt att säga. Utredningen ska kolla på vad som som ger störst "nytta" och är mest effektivt av buss eller spårbunden trafik.

Längs sträckan finns flera problematiska områden på förhand, som Gullmarsplan, där både nya tunnelbanan byggs och ny bussterminal ska byggas. Även Hammarby sjöstad pekas ut som ett tufft område där det redan idag finns brister för "hur ytterligare stomtrafik, till exempel busstrafik, på ett gent och framkomligt sätt ska kunna ta sig från Gullmarsplan vidare mot Sickla" enligt tjänstemännen.

Den 18 juni ska politikerna i trafiknämnden ta beslut om att starta utredningen eller inte