SL slopar kontrollanter i kollektivtrafiken

Nu ska kontrollanter inte längre kontrollera biljetter på passagerare. Deras primära uppgift är istället att delge information och skapa distans mellan resenärer.

  • Publicerad 12:18, 7 apr 2020

Under tisdagsmorgonen, den 7 april, fattades ett nytt beslut om att SL:s kontrollanter inte längre ska utföra sin primära uppgift att kontrollera biljetter. De anställda ska istället hjälpa till att informera resenärer om att hålla avstånd och kontrollera trängsel vid spärrar, plattformar och i trafiken, bekräftar SL:s presstjänst.

Varför tas beslutet nu och inte, för exempelvis, en vecka sedan?

– Fokus är och har varit att rulla så mycket trafik som möjligt i en svår tid. Därutöver finns många andra frågor som steg för steg nu bockas av. Vi gav i uppdrag till SL i förra veckan att ompröva och utvärdera hur och på vilket sätt SL:s biljettkontrollanter kan göra annan nytta än att huvudsakligen genomföra biljettkontroller i rådande läge, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Han uppger att ingen av de som är anställda kommer behöva varslas.

– Det i sig har varit viktigt för oss. Här och nu behöver vi alla som jobbar i och runt trafiken, även om de inte kan eller bör göra samma saker som i normala fallet. I grunden handlar det om även biljettkontrollanternas vardag i rådande läge nu förändras i likhet med många andra yrkesgrupper, säger Kristoffer Tamsons. 

Innebär beslutet en risk för mer tjuvåkning? 

– Min utgångspunkt i en sådan här åtgärd är att stockholmarna gör rätt och betalar för sig. Den som tvärtom ser detta som en möjlighet att fuskåka ska vara medveten om att kollektivtrafiken delar budget med sjukvården. Fuskåkare stjäl därmed inte bara pengar från trafiken, utan den stjäl pengar från vårdpersonal och intensivvård såväl som coronapatienter. Det ska den personen ha på sitt samvete. Nu har vi alla i uppdrag att vara solidariska och visa omtanke genom att göra rätt för oss.

SL fortsätter med kontroller i coronatrafiken

Ingen ska längre kontrollera biljetter men man ska fortfarande ha en giltig biljett för att åka med SL. Foto: Sacharias Källdén