STARTAR. SL sätter igång sina biljettkontroller igen. Foto: Mikael Andersson

SL startar biljettkontrollerna igen – idag

Nu rullar SL igång sina biljettkontroller igen.

  • Publicerad 09:37, 16 jun 2020

SL pausade sina biljettkontroller i april i coronakrisens spår. Men trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) har tidigare berättat att han fått uppgifter från operatörerna om att fuskåkandet har ökat under den här perioden. Moderaterna i Region Stockholm hänvisar även till MTR som ska ha uppgett att deras egenrapporterade fuskåkningsstatistik i pendeltågstrafiken har ökat rejält under perioden.

Men nu, med start idag 16 juni, startar SL upp biljettkontrollerna igen.

I ett första steg kommer det främst gälla kontroller vid ombordstigning på lokalbanor och i bussar. Även vid större knutpunkter och "relevanta platser i SL-trafiken" ska biljettkontrollerna inledas innan det utökas mot hela SL-trafiken.

"Sommarpresent"

Den som inte kan visa en biljett kommer att avvisas och hänvisas till en plats den denne kan köpa en giltig biljett, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna.

– Nu tas det första steget för att återinföra en fungerande och fullskalig biljettkontroll i SL-trafiken. Det här är en sommarpresent till det hederliga och skötsamma Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL i ett uttalande.

– Biljettkontrollerna utgör en viktig beståndsdel i SL-trafiken. Utan biljettkontrollerna försvinner ryggraden i ekonomin såväl som i tryggheten. Nu kan vi äntligen steg för steg ta tillbaka förlorad mark från plankare och otrygghetsskapare, fortsätter han.