SL-toppen vill se kameror i Spånga

Trodde du att kamerafrågan var död? Tji fick du. Nu får Spångas moderater uppbackning av partikamraten Kristoffer Tamsons, som är SL:s högsta politiska topp, för att driva frågan.

  • Publicerad 17:02, 9 mar 2016

Jag är själv ett exempel på någon som blivit brottsoffer vid den här stationen.

I höstas sa förvaltningsrätten nej till polisens förfrågan att sätta upp kameror för allmän bevakning runt Spånga station. Men än är frågan inte död.

Nu väljer Spångas lokala moderater att gå via SL, istället för via polisen. I tisdags besökte Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och SL:s högsta politiska chef, Spånga för att prata kameror.

– Bara på Spånga station har vi 17 kameror inne på stationen som är till för att förebygga och klara upp brott, säger Kristoffer Tamsons.

Driver frågan på hög nivå

– Men som våra lagar och regler är utformade idag har vi inte rätt att arbeta med trygghetskameror riktade utåt, vare sig SL eller polisen, fortsätter han.

Tamsons jobbar nu för att ändra lagstiftningen för att kunna rikta kamerorna utåt. Och han är inte den enda som drivit frågan på hög nivå. Även statsministern är inne på samma linje. Men Tamsons tycker att regeringens utredning dröjer för länge.

– Jag tog ett initiativ i höstas, ungefär samtidigt som regeringen och statsministern sa "nu ska vi skyndsamt titta på detta". Men man gjorde som man alltid gör, när regeringen ska titta på nåt. Man tillsätter en utredning. Den har inte bara dragit ut på tiden. Den kommer nu leverera nån typ av resultat först nästa år. Vi tycker det borde gå att skynda på lagändringen, säger Tamsons.

Hur nära är ni en sådan lösning?

– Jag kan agera i min roll som ordförande av SL och som trafiklandstingsråd. Sen kan vi hitta vägar in till regeringen och ligga på partivänner på riksnivå.

Går det att göra?

– Det är det vi har pratat om i dag. Möjligheten att göra gemensam sak för att ligga på politikerna här och lyfta fram Spånga som ett exempel, säger Kristoffer Tamsons.

Moderaten: "Är själv brottsoffer"

Dennis Wedin, ordförande för Moderaterna i Spånga, välkomnar samarbetet.

– Jag känner en frustration att man inte ser hur viktigt frågan är för människor i Spånga. Jag står här själv ofta och kampanjar och har många samtal med människor som varit brottsoffer. Jag är själv ett exempel på någon som blivit brottsoffer vid den här stationen. Jag blev påhoppad och rånad för flera år sedan, säger han.

Blir det tryggare med kameror?

– Kameror bekämpar inte brott, det gör poliser. Finns kameror minskar risken för att det begås brott. Kameror hjälper också till att klara upp brott. Det har vi goda erfarenheter av i kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons (M).

SL vill kunna rikta kameror utåt

I november 2015 tog Kristoffer Tamsons ett initiativ för att utöka SL:s trygghetskameror att även omfatta anslutande platser till stationer och knutpunkter. I dag behöver de länsstyrelsens tillstånd för detta.

Att föra kamerafrågan vidare via SL är en av punkterna i de lokala Spångamoderaternas fyra nya propositioner som presenterades i mars.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Elin från Ängby skriver barnbok om mobbning

Nyheter "Fortfarande ett viktigt ämne" Elin Bisander blev mobbad i grundskolan, en tuff period som påverkat hela hennes liv. Nu skriver hon en barnbok om åren i Norra Ängby – och hoppas på att den ska hjälpa andra som utsatts för samma...fredag 15/2 16:18

Här återförenas kollegorna från nedlagda skolan

Nyheter Nostalgibonanza efter Hässelbylärarnas fika I många år jobbade de tillsammans på numera nedlagda Hässelbystrandsskolan. I veckan sågs forna kollegorna Bengt Ågren, Robert Landberg och Eric Weiss för en fika och snack om gamla minnen.fredag 15/2 16:05