Favoritdel. Delen av tomten som SL ska hyra är den där familjen har odlingar. Foto: Maria Svensson

SL tvångshyr Imads tomt i Täby – i två år

På andra sidan granhäcken från Imad Abbawis trädgård ligger Roslagsbanans spår. När det nu ska bli dubbelspår på sträckan mellan Kragstalund och Täby Kyrkby kommer han att påverkas mer än många andra – SL har nämligen bestämt sig för hyra in sig på hans tomt.

  • Publicerad 16:26, 8 nov 2018

För 21 år sedan byggde Imad Abbawi och hans fru Nora Abbawi ett hus i Täby Kyrkby. Att Roslagsbanan går precis intill tomten såg de då inte som något större problem.

Men enligt mätningar som gjorde i början av 2000-talet så började tåget låta mer, och Imad Abbawi skrev då till SL för att få till någon åtgärd. Han visar upp ett mejl från SL, från 2012, där de lovar att återkomma med förslag om åtgärd. Sedan dess – helt tyst.

När utbyggnaden till två spår nu ska ske fick Imad Abbawi först information om att en bit av deras tomt skulle tas i bruk.

– Jag fick bara ett brev om att de skulle ta mark av mig, säger han.

Vill ha samma ersättning som marknadspris

Men efter överklagan behöver de inte lämna ifrån sig mark. Däremot måste de låna ut en bit, på ungefär 35 kvadratmeter, under tiden som SL arbetar med detta.

– Vi ska få 360 kronor i månaden. Först sa de att det skulle ta 30 månader, efter påtryckningar från oss säger de 22, säger han.

– Det kommer påverka min fritid. Dessutom kan vi glömma att vi skulle kunna sälja huset under den tiden.

En av de saker Imad reagerar starkt på är den ersättning han ska få - något han tycker är för lågt.

– Vi vill hjälpa till, men tar du en bit mark av mig ska du ersätta mig med marknadspris, säger han.

"Ge tillbaka mitt träd"

Han visar upp trädgårdsodlingarna och det gamla äppelträdet. Allt det kommer tas ner eller i alla fall försvinna när SL ska använda marken.

– Det här trädet har stått här i 20 år, vi har själva planterat det. Inga pengar kan ersätta det, säger han.

– Det gör ont. Men vad ska man säga "ge tillbaka mitt träd"?. Rättvisa och demokrati finns inte i det här fallet.

Har informerat de boende om vad som kommer att ske

Men SL anser att de vid flera tillfällen varit i kontakt med de boende och förklarat vad som kommer att hända.

– Vi försöker att minimera skadorna, men vi måste bygga om järnvägen och det kommer att bli en förbättring för många, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL och trafikverket.

Han menar att det nu pågår förhandlingar om ersättning, men menar att den som de boende ska få är rimlig då externa värderare har tagit beslutet.

– Jag kan förstå de boende men vi kommer att återställa marken som vi hyr. Men de kommer även få en ersättning så att de kan återställa mark, säger Christian Hoffmann.

Lite. Imad Abbawi tycker att ersättningen är för låg. Foto: Maria Svensson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

En till sjukhus efter krock på E4

Nyheter Fyra bilar inblandade – polisen varnar för köer En person har förts till sjukhus i samband med en trafikolycka på E4 vid Arlanda där fyra bilar varit inblandade. Bärgningsarbete pågår fortfarande och enligt polisen är det risk för ihållande köer.onsdag 21/11 8:32

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56