Tunnelbanespåren är "lite luriga" just nu, enligt SL. Foto: Andreas Enbuske

SL tvingas sänka farten på gröna linjen

Har du också upplevt att tågen på gröna linjen tycks röra sig i snigelfart om morgnarna? Då har du rätt. Här är anledningen.

  • Publicerad 06:50, 25 okt 2018

Det är de tre linjerna som går ihop vid Skärmarbrink och Gullmarsplan, linje 17 från Skarpnäck, linje 18 från Farsta strand och linje 19 från Hagsätra, som just nu går extra trögt på färden in mot stan under morgonrusningen. Enligt SL beror det dels på att dessa spår växlas ihop med varandra, vilket gör att förarna måste ta det extra lugnt och invänta att tågen framför åker iväg. Det blir helt enkelt kö.

Men att tågen kör långsammare i grundläget beror på årstiden, förklarar Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

– Höstlöven som blåser ned på spåren mals ned under tågen till en gegga som blir snorhal, det kan jämföras med såpa. Det blir som en sås. Vi har folk som städar spåren så gott det går om nätterna och lägger även på en särskild pasta för bättre friktion, men det är en lurig årstid, säger han.

Stigfur: Det är SL:s fel att jag är sen, inte mitt

Förutom kampen mot lövhalkan får även vatten egenskapen att det i sig blir extra halt vid en temperatur på mellan 0 och 5 grader, berättar Claes Keisu. Sammantaget innebär halkan att förarna måste påbörja inbromsningarna tidigare än annars, vilket gör att restiden blir längre. Något som är svårt att påverka enligt Claes Keisu.

– Vi kör precis så mycket trafik som systemet klarar av och det är helt enkelt trångt på spåren just nu. Alternativet att köra färre tåg tror jag inte resenärerna vill se. Folk får acceptera att åka några kilometer långsammare för att komma till jobbet under den här perioden på året.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trafikstockningen är som allra störst mellan 07.30 och 8.30. När höstlöven slutar falla och luften blir kallare kommer tågen också att åka med normalfart igen, intygar Claes Keisu.

Tung. Nya tvärbanetågen väger nästan 15 ton mer än det gamla. Det kan vara en av anledningarna till att de också låter mer. Foto: Ylva Bergman