Åk inte till Skärgården – vädjar Waxholmsbolaget. Foto: Waxholmsbolaget

SL varnar: Du kan fastna i skärgården

Planerar du en skärgårdsresa till helgen? Dags att tänka om. Waxholmsbolaget har rätt att neka personer som uppvisar sjukdomssymtom från att resa hem.

  • Publicerad 14:16, 20 maj 2020

Snart väntar Kristi himmelfärdshelgen och många passar under högtiden på att resa bort. Att åka en till två timmar bilväg från hemmet ska gå bra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men man bör fortsätta att undvika kollektivtrafiken, understryker både SL och Waxholmsbolaget.

– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget.

Nu varnar Waxholmsbolaget för att om man ändå väljer att göra en resa till skärgården så finns en risk att man fastnar där.

– Om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats. Därför bör man för säkerhets skull avstå från att resa med Waxholmsbolaget, särskilt under Kristi himmelsfärdshelgen, säger Fredrik Cavalli-Björkman. 

Besättningen på skärgårdsbåtarna har rätt att avgöra när en båt är full och neka personer även om båten inte är full enligt trafikförvaltningens presstjänst.

Är det ett allmänt råd inför semestertider att undvika Waxholmsresor?

– Det får vi återkomma till. Det här är ett råd för den här helgen på grund av att vi sett ett ökat resande men hur det blir till sommaren vet vi inte än. Vi följer förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är en risk att inte kunna hålla avstånd vid en stor tillförsel av resenärer, säger Johan Nordgren, presskommunikatör på trafikförvaltningen.