Stängd. Överfarten i Viggbyholm är stängd för gott, enligt SL, så här såg den ut innan den stängdes. Foto: Lotten Engbom

SL: Viggbyholms överfart är stängd för gott

Efter flera vändor kommer ett tydligt besked från SL – överfarten över tågspåren i Viggbyholm kommer inte öppnas igen. Nu vill kommunen utreda andra möjligheter.

  • Publicerad 16:51, 23 okt 2019

Det har varit många turer kring överfarten för bilar över tågspåren vid Viggbyholms station.

SL valde 2017 att stänga överfarten, vilket fick de boende i norra Viggbyholm att reagera, då en av deras två infarter till området stängdes av.

I augusti 2018 begärde Täby kommun att SL skulle öppna överfarten igen. Men trots kommunens och boendes påtryckningar så har SL bestämt sig. Överfarten för biltrafik förblir stängd.

"Vi har för alltid stängt överfarten. Projektet har gjort om gångfållan precis bredvid till en sick-sack korsning med separata bom-, ljud- och ljusanläggningar. Inget annat planeras", skriver Aleksander Krajisnik i ett mejl till TäbyDirekt.

Anledningen till att överfarten stängdes 2017 var säkerheten och ökad trafik i och med planerna på att bygga dubbelspår mellan Viggbyholm och Hägernäs. Något som sedan ströks ur projektet med Roslagsbanan.

Kommunen står dock fortfarande fast vid att överfarten aldrig borde ha stängt.

– Vi från kommunens sida ser det som angeläget att vi får till en lösning, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Dubbelspår och planskild korsning

Planen från kommunen är nu istället att utreda om en planskild korsning kan komma på plats i Viggbyholm. En lösning som varit uppe tidigare.

I mitten av september meddelande den blågröna majoriteten i Region Stockholm att man tidigarelägger projektstarten för förlängningen av Roslagsbanan till T-Centralen. De som arbetar med projektet kommer redan 2020 att påbörja ett utredningsarbete.

Johan Algernon vill nu att Viggbyholm ska vara med i den utredningen.

– Det vore ypperligt att titta på om det går att få till dubbelspår mellan Viggbyholm och Hägernäs och även utreda en planskild korsning, säger han.

Om det kan bli verklighet och när en planskild korsning i så fall kommer på plats är osäkert.

– Om och när det kan komma att ske kan jag inte svara på, säger han.

Roslagsbanan till T-Centralen tidigareläggs

Stockholm Direkt