Ventilationstorn. De högt flygande planerna i form av en visionsskiss. Foto: Region Stockholm/Sweco/Typsa

SL vill bygga fågelhotell på kolerakyrkogård

När blå linjen till Söderort byggs får även djurlivet sitt. På den gamla kolerakyrkogården nära Gullmarsplan byggs ett ventilationstorn med boplatser för humlor och småfåglar.

  • Publicerad 16:23, 29 jan 2020

Tanken med det drygt fem meter höga ventilationstornet är att det ska vädra ut luft från tunnelbanan – men varför nöja sig där? Regionen ser gärna att byggnaden kombineras med lite fauna.

– Det här bygget skulle göras oavsett. Då kan man välja att göra ett torn i betong eller något som anpassas till omgivningen och som kan tillföra en gestaltning som folk kan njuta av, säger Paula Lindström, projektledare på Region Stockholm.

Mellan åren 2000 och 2019 har 151 djurarter observerats på kyrkogården, enligt Artportalen. Alla får emellertid inte plats i tornet, som kommer att vara anpassat för 14 fågelarter och fyra sorters humlor.

"Bor på utsidan"

De olika fågelarterna ska kunna häcka på olika höjder, vilket krävs för att de inte ska konkurrera med varandra. Men lika viktigt som det är att locka till sig "rätt" varelser, är det att hålla mindre önskvärda krabater borta.

– Vi vill inte ha in de mindre eftersträvansvärda arterna som brunråttor, kråkfåglar och duvor. Bin funkade tyvärr inte jättebra i den här typen av skuggig miljö, då fanns det bättre förutsättningar för humlor, säger Paula Lindström.

Vill fåglar och humlor bo i ett ventilationssystem?

– De bor på utsidan, inte inuti. Man kan säga att det egentligen bara är beklädningen de bor i, och den luft vi vädrar ut är lite varmare men påverkar inte djurarterna.

När tornet är på plats beror på hur tunnelbanebygget förlöper i övrigt. Senast om åtta–tio år, är Paulas tips.