Högt. Med en hög vattennivå ligger färjan högre än vanligt och det ger en uppförsbacke vid ombordkörning. Foto: Lisa Halldén

Slagstafärjan varnar för högt vatten i Mälaren

En mild höst med lågtryck och mycket regn har gett höga vattennivåer i Mälaren. Det gör det svårt för lastbilar, bussar och låga personbilar som ska på och av färjan mellan Slagsta och Jungfrusund.

  • Publicerad 17:36, 9 jan 2018

Vi tappar vid Riksbron och Saltkanalen, förbi Riksdagshuset. Och så tappar vi i Hammarby-slussen.

På tisdagen gick Ekeröleden ut med information till lastbilar, bussar och låga personbilar som kunde få svårt att komma ombord på färjan. Detta för att vattenståndet i Mälaren är ovanligt högt.

Enligt SMHI:s statistik är medelnivån för januari 0,90 meter. I skrivande stund ligger Mälaren på 1,11 meter. En bit över medel men fortfarande under rekordåret 2000, då vattenståndet var 1,42 meter.

– Då var det nära att rinna ner i tunnelbanan. Där är vi inte nu, säger Torbjörn Granqvist som är ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms hamn.

Stockholms hamn reglerar Mälarens vattennivåer genom att tappa ut vatten från Mälaren ut i Saltsjön. Vattenmängder som motsvarar ungefär 66 Globen per dygn tappas från Mälaren ut i Saltsjön.

– Vi tappar vid Riksbron och Saltkanalen, förbi Riksdagshuset. Och så tappar vi i Hammarby-slussen. Går det upp ytterligare sju, åtta centimeter så öppnar vi Karl Johan- Slussen, men det vill vi helst inte eftersom de bygger nya Slussen där. Till slut finns Södertälje-slussen också. Så det finns kapacitet kvar att använda, säger Torbjörn Granqvist.

På tisdagen pekade prognosen på att vattennivån i Mälaren ska minska med någon centimeter per dygn från torsdag. Stämmer den prognosen kan Mälaren ha gått ner till medelnivåer mot slutet på januari, tror Torbjörn Granqvist.

På Ekeröleden ber man passagerare att vara vaksamma på att färjan nu ligger högre än vanligt och att det därför blir det en uppförsbacke när man kör ombord. Men Mattias Wallin, distriktschef på Trafikverket, poängterar att ingen avråds för att använda färjan trots det höga vattenståndet.

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37

Inga SL-automater på Mälaröarna

Nyheter Hänvisar till nya betalningssätt framöver Flera oppositionspartier vill att Ekerö kommun ska sätta upp SL Access-automater runtom på Mälaröarna. Något som Mälaröalliansen inte tycker behövs. Beslut tas på tisdag.måndag 21/9 16:55