Stockholms stad ska bygga modulhus för nyanlända i utkanten av Slakthusområdet Foto: Sacharias Källdén/Direktpress

Slakthusområdet får bostäder för nyanlända

Behovet av bostäder för nyanlända stockholmare är stort. Nu ska det byggas 129 tillfälliga lägenheter i Slakthusområdet.

  • Publicerad 10:29, 6 sep 2017

Kommunala bostadsbolaget Stockholmshem planerar att bygga modulhus med 129 smålägenheter åt nyanlända i utkanten av Slakthusområdet, åt Enskedevägen till.

Planen är 93 tvåor och 36 treor i tre sammanlänkade trevåningshus. Målgruppen är nyanlända familjer med uppehållstillstånd, som inte kunnat ordna ett första boende själva, så kallade genomgångsbostäder.

Stadsbyggnadsnämnden har klubbat igenom ett tillfälligt bygglov på fem år för modulhusen. Efter det kan husen, som beräknas hålla i 20 år, flyttas till en annan plats.

I slutet av veckan väntas Stockholmshems styrelse klubba igenom beslutet om att dra i gång projekteringen av bygget – trots att det finns en överklagan på Mark- och miljö-domstolens bord just nu.

KLART Modulhus byggs vid Tantolunden

Det är Föreningen Slakthusområdets företag, som består av ett 100-tal företag, som överklagat bygget. De menar att det bland annat körs så pass mycket tunga transporter på området att det skulle betyda en säkerhetsrisk för familjerna som flyttar in. Tidigare har länsstyrelsen avslagit överklagan om bygget från föreningen.

Men på Stockholmshem tycker man att det är så pass bråttom att få fram bostäderna att man inte inväntar ett beslut från Mark- och miljödomstolen.

– Det är en risk som vi är villiga att ta. I Örby ska det byggas modulhus mitt emot Älvsjömässan och där valde vi också att gå vidare med projektering även fast det fanns en överklagan, säger Patrik Andersson på Stockholmshem.

Här kan Östermalm få modulhus för nyanlända

I år måste staden erbjuda tillfälliga bostäder åt 2858 nyanlända stockholmare.

– Nu ser det bra ut. Vi håller takten och klarar de anvisningar vi får. Under juni och juli har det kommit så många som 800 personer som har kunnat flytta hit, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för nyanlända.

Nästa år förväntas något färre nyanlända till Stockholm men behovet av sådana här så kallade genomgångsbostäder, är fortfarande stort, enligt Mölgård.

– Migrationsverket har inte hunnit hantera alla ärenden från 2015 och 2016 ännu. Även om prognoserna pekar på att det blir färre nästa år är det ändå en hög nivå så vi måste anstränga oss, säger hon.

Projektet i Slakthusområdet beräknas kosta 159 miljoner kronor att driva igenom och inflyttningen beräknas till andra halvan av 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09