RUNDVANDRING. Vilhelm Kroon, stadens naturvårdare, ledde rundvandringen i naturreservat där tolv nya informationsskyltar snart är utplacerade (några är på plats). Foto: Jonny Andersson

Slalomfrälsta förenades när informationsskyltar invigdes

Tolv spridda skyltar tillför nu historisk kunskap om Lötsjön-Golfängarnas naturreservat. 30 personer gick den guidade invigningen, 80 procent hade en skylt som mål – den om slalombacken.

  • Publicerad 09:14, 12 nov 2019

För 20 år sedan tog bostäder och Hälsans stig udden ur SIK:s slalomklubb och backen uppifrån Bergaliden ner till Lötsjön. Klubben överlevde en kort tid som del i Sollentuna SSLK. I dag återstår minnen. Flera på guidningen bar klubbens gröna toppluvan med gul rand i ett vit fält.

Jan Nordh, klubbens siste ordförande, gillade uppslutning och hyllade vänner i sällskapet. Som Börje Eriksson, pappa till SIK-fostrade Lars-Börje "Bulan" Eriksson som 1988 tog OS-brons i Calgary. Börje menade i sin tur att bröderna Lars och Per Enlund bör hyllas mest.

Bröderna sökte på 40-talet tillstånd att röja i den branta slänten och 17 september 1947 invigdes Storstockholms första slalombacke.

Här föddes elektronisk tidtagning

Idrottare och idrottspublik tar numera för givet att tävlande kan skiljas med hundra- och tusendelar av en sekund. Sanningen är att driftiga personer, med koppling till slalomklubben, på 1950-talet lade grunden för elektronisk tidtagning med fotoceller.

Kommunalrådet Johan Storåkers (L) invigde slalomskylten. När han drog av duken var Birgitta Henriksson en av många som tog fram mobilkameran. Hennes fyra barn var aktiva i klubben. Själv hjälpte hon till med det mesta, bland annat som tävlingsläkare.

– Jätteroligt att backen och klubben uppmärksammas, säger hon.

UPPSKATTAT. Birgitta Henriksson var en av flera som förevigade skylten strax efter att den avtäckts. Foto: Jonny Andersson

Naturreservatet har annan idrottskoppling. Golfängarna har sitt namn till följd av att golf spelades här i början på 1900-talet. Fem SM arrangerades, bland deltagarna fanns kronprinsessan Margareta.

Rik flora och fauna

Lötsjön-Golfängarna utgör tre av kommunens totalt 17 procent naturreservat – resten finns kring Igelbäcken.

Efter att kommunalrådet Stefan Bergström (C) invigt huvudtavlan, på höjden vid Ör/Hallonbergen, berättade Vilhelm Kroon, stadens naturvårdare, om nötskrikans sång, landskapsarkitekten Sven A Hermelin, gräsmattans historia och om djurlivet – som skalbaggen reliktbock som hörs innanför barken.

Och idrott i all ära, det är faunan och floran som gör naturreservatet till stadens lunga.

Foto: Jonny Andersson

Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt