Slalomklubben ger upp kampen om Ullnabacken

Politiker i Täby kommun är överens om att Ullnabacken återigen ska bli skidbacke. Men Täby slalomklubb, som fört kampen i flera år, har tröttnat.

  • Publicerad 17:07, 7 sep 2017

Täby slalomklubb har under många år kämpat för att göra Ullnabacken till en slalombacke igen. Men på ett möte med kommunens tjänstemän i veckan satte klubben ner foten rejält.

– Vi lämnade bordet och sa att ”nu är det nog!”. ”Det är inte meningsfullt att fortsätta.” ”We are out”, säger Mats Boman från klubben.

– Vi har lagt tusentals timmar på det här. Det går inte längre. Vi har haft ett enormt tålamod med det här arbetet. Men vi har inte kommit någonstans, efter fyra år.

Familjen Douglas

Klubben upplever att det, när de löst ett problem, hela tiden målats upp nya. Först var det en avslutningsplan för tippverksamheten (som pågår vid platsen) som behövdes, sedan skulle backen byggas på till 115 meter, trots att klubben tycker att dagens 96 meter räcker. Sedan var markägaren i öst, familjen Douglas ett hinder.

Men greve Carl Douglas har nu skrivit ett intyg till kommunen där han förtydligar att han inte har några synpunkter på att kommunen uppför en skidbacke.

Slalomklubben menar att de muntligt blivit lovade att få tillgång till området på framsidan av backen, ut mot Ullnasjön, från den sista juni i år. Men så blir det inte.

– Nu har de ett nytt spår, som vi inte hört talas om innan, där de tänkt sälja en del byggrätter nära backen. Då erbjuder man de här byggrätterna med krav på att Ullna rekreationsområde kommer till stånd, säger Per Werngren, ordförande i Täby slalomklubb.

– Det är som att springa en hinderbana i mörker. Där de också tar gamla hinder som man redan tagit sig över.

Kan stå för kostnaderna

När det kommer till kostnader för att uppföra slalombacken lovar klubben att stå för det mesta.

– Vi behöver en markplätt ute i Ullna, resten löser vi. Liftar, värmestuga, vi ordnar allt, säger Mats Boman.

Enligt Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på Täby kommun, är det lagar och regler som är problemet.

– Just nu är det att det krävs beslut av myndigheterna, säger han och poängterar att det länsstyrelsen sagt om att det inte behövs en avslutningsplan för tippverksamheten inte ska tolkas allt för positivt.

– De sa samtidigt att vi måste konsultera tillsynsmyndigheten som är södra roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. De har sagt att det behövs en avslutningsplan innan de kan godkänna det här, säger han.

– Jag kan förstå frustrationen från slalomklubben, men vi kan inte bryta mot lagen.

Kan fortfarande bli av

Även om det fortfarande kan bli en slalombacke i Ullna tror Täby slalomklubb att det blir svårt utan klubbens hjälp.

Men helt stänger de inte dörren för ett samarbete.

– Är det så att kommunen kommer med en realistisk plan så tittar vi på den. Men vi kommer inte längre att driva frågan. Vi har försökt att åstadkomma något bra för Täby, men det finns inte förutsättningar, säger Mats Boman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm