Maximal otur. Kristinas lilla hunds hornhinna sprack när han stötte ihop med det oväntade väghindret på trottoaren – en felparkerad elsparkcykel. Foto: Claudio Britos

Slängd elsparkcykel kostade Emil ena ögat

När Östermalmsbon Kristina Degermark var ute på morgonpromenad med sin hund Emil såg hon inte elsparkcykeln som låg tvärs över trottoaren. Det slutade illa – Emil skadar ögat så illa att han får operera bort det.

  • Publicerad 16:30, 6 feb 2020

Jag anser att elsparkcyklar är ett fordon och du måste ta ansvar för det fordon du håller i. Om de kan hantera cykeln som jag kan hantera min bil så visst.

Det var strax innan jul och Kristina Degermark var ute på morgonpromenad på Valhallavägen med sin yorkshireterrier Emil. Det var fortfarande mörkt ute och lampan över partiet vid Lil-jans torg var trasig.

De hinner inte lägga märke till elsparkcykeln som ligger slängd på trottoaren.

Hornhinnan sprack

– Han gick före mig och sen pangar han i huvudet vid stänkskyddet. Jag såg hur han ryggade tillbaka men sen fortsatte han gå så jag tänkte inte mer på det. Jag hade fullt sjå med att inte ramla på näsan själv, säger Kristina Degermark.

Dagen därpå såg Kristina hur Emil blundade med ena ögat och bestämde sig då för att ta honom till veterinären. Till en början fick han bara ögondroppar, men när de var på återbesök några dagar senare sa veterinären att de genast behövde åka till Albano Djursjukhus.

– De sa att det ser allvarligt ut och att de behöver ha kvar hunden under natten. Sen dagen efter ringde de och sa att de måste operera bort ögat.

Det visade sig att hornhinnan hade spruckit och att såret blivit infekterat.

Vad tänkte du då?

– Det kändes som ett hål i marken. Jag fattade ingenting. Jag var så trött när jag kom hem, mina ben var som spagetti. Jag åt ingenting. Det är ju min lilla bebis. Och en så himla onödig grej.

Återhämtad. Emil är pigg igen men har hälften så bra syn efter olyckan. Foto: Claudio Britos

Oroad. Nästa gång kanske det är en funktionsnedsatt som råkar illa ut. Kristina tycker att folk måste lära sig ta ansvar och ha medkänsla för varann. Foto: Claudio Britos

Idag mår Emil bra, men har endast hälften så bra syn. Dessutom kostade operationen Kristina 29 000 kronor.

– Det var inte en kul jul. Jag har haft hund i 50 år och har aldrig varit med om maken.

Hon har däremot sett en hel del elsparkcyklar tvärs över gatan, berättar hon.

– Det är massor. De ligger rakt över trottoaren. De som kommer med barnvagn eller rullstol kan ju inte gå förbi, de måste gå ut i vägen.

Är elsparkcyklar ett problem?

– Jag anser att elsparkcyklar är ett fordon och du måste ta ansvar för det fordon du håller i. Om de kan hantera cykeln som jag kan hantera min bil så visst. Men de skiter ju i det. Bara kastar den där de står för att det inte är deras egendom. Men jag kan också börja parkera bilen på trottoaren.

Mellan september och november 2019 gjorde staden en räd och beslagtog 195 felparkerade elsparkcyklar. Flest tog man vid platser där det rör sig mycket folk, som skolor och busshållplatser.

– Vi har sett att det funnits ett behov att plocka bort cyklar. Men nu har vi bedömt att det inte är ett så stort problem längre. Framförallt för att det är kallare ute och inte lika många som kör nu. Men vi tror också att våra insatser har haft effekt och att folk blivit bättre på vad som gäller med cyklarna, säger Erik Söderberg på Trafikkontoret.

I dagsläget finns inga nya räder inplanerade. Men skulle det visa sig att det behövs nya insatser är trafikkontoret beredda att göra det igen.

Felparkerade elsparkcyklar

2019 beslagtogs 195 felparkerade elsparkcyklar i Stockholm.

Parkeringsreglerna för elsparkcyklar är samma som för vanliga cyklar. De har rätt att stå parkerade i 24 timmar i eller utanför cykelställ så länge de inte står ”trafikfarligt eller hindrande”.

Om så är fallet får parkeringsövervakningen flytta den omedelbart.

Straffet för en felparkerad elsparkcykel faller på uthyrningsbolaget. De får betala 500 kronor för att lösa ut en beslagtagen cykel.

Visa merVisa mindre

Erfaren. Kristina Degermark har bott på Östermalm hela sitt liv och har haft hund i 50 år. "Aldrig varit med om maken". Foto: Claudio Britos