Nedbrunnen. Det var i onsdags som den största båten i Pirathamnen brann ner. Foto: Sacharias Källdén

"Slarv" orsaken till branden i pirathamnen

Den våldsamma branden på knarkskeppet i Årstaviken var troligen en olyckshändelse enligt polisen. Och efter att det brända vraket nu blivit vattenfyllt – är problemet åter tillbaka i stadens knä.

  • Publicerad 12:12, 2 feb 2018

Det var under onsdagskvällen som stora delar av Södermalm kunna känna den lätt stickande röklukten. Orsaken: den 37 meter långa pråmen som olovligt kastat ankar i den ökända "pirathamnen" i Årstaviken stod i full brand. Flera personer som befunnit sig på båten fick räddas ur vattnet. Den person som fick vårdas på sjukhus uppges nu dock ha klarat sig med lindrigare rökskador.

Våldsam brand i Pirathamnen i Årstaviken

Polisen misstänkte att branden, som inte var helt släckt förrän ett dygn senare, varit anlagd och startade en utredning om mordbrand. Men efter bara två dagar har man nu ändrat sig.

Enligt förundersökningsledare Ulf Höglund tyder allt på att det handlar om en olyckshändelse. Den högljudda explosionen som flera vittnat om ska inte ha orsakat branden, utan har inträffat senare.

– Vi har pratat med fem personer som antingen själva befunnit sig på båten eller varit inblandade, och de uppger själva att det var en olycka på grund av vårdslöshet eller slarv kan man säga, säger Ulf Höglund.

KLART: Pirathamnen i Årstaviken ska rivas

VÄCKER FRÅGOR. Johan Stenberg, 56, boende i området säger att närområdet inte lider av pirathamnen i egentlig mening. "Men svensk ekonomi är i toppskick, antalet miljardärer har aldrig varit så hög, nybilsförsäljningen exploderar; vad är det som trots detta gör att så många är hemlösa och det bildas ghetton?" Foto: Sacharias Källdén

Har vattenfyllts

StockholmDirekt hade innan branden rapporterat flitigt om båten, även kallad knarkskeppet, där polisen gjort flera tillslag och funnit narkotika och efterlysta personer. Flera grannar såväl som intilliggande båtföreningar har i åratal uttryckt starkt missnöje med båtarna som ligger olovligt förtöjda i pirathamnen, och bara några timmar innan båten stod i lågor rapporterade Stockholm Direkt att staden nu kommit överens med fastighetsbolaget Locum och nu gav det tydliga beskedet att piren ska rivas.

Skandalomsusat knarkskepp tillbaka

Innan branden har Stockholms stad febrilt sökt skeppets ägare för att få bort båten, men gått bet. Och nu tycks läget vara tillbaks till status quo.

– Eftersom skeppet blivit vattenfyllt är det inte möjligt att gå vidare med en teknisk utredning. Nu är det ett vrak som det är upp till Stockholms stad att ta hand om, säger Ulf Höglund.

SE FLER BILDER HÄR NEDAN:

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.