Stjärnor. Den vilsna astronauten träffar coola stjärnor i sin färd mot hemplaneten.

Slättgårds rymdmusikal på väg till Kungsan

Hur lär man sig bäst skillnaden på meteoriter och gasjättar? På Slättgårdsskolan i Bredäng gör man det med en hejdundrande musikal. I maj ska skolan få uppträda på Eurovision village i Kungsträdgården.

  • Publicerad 09:57, 2 maj 2016

Jag är lite nyfiken på vad som finns där, men det känns läskigt att åka dit. Tänk om man fastnar i rymden.

– Kommer vi hitta min planet? Det är det ingen som vet..., sjunger en sorgsen astronaut.

Astronauten är huvudperson i rymdmusikalen ”Vilse i rymden”, som Slättgårdsskolans årskurs två har jobbat med hela terminen. Till tolkningar av låtar som ”The final countdown”, ”Jag vill ha en egen måne” och ”Life on mars” går resan i rask takt genom genom solsystemet.

Astronauten stannar på kalla och varma planeter, träffar coola stjärnor i solglasögon som säger ”yo!” och tar groupies innan hon, till slut, hittar hem till jorden. Eller Tellus, som vår planet egentligen heter.

– Vi har valt att jobba med alla sinnen i det här projektet, eftersom barn lär sig på olika sätt. Vissa är bra på att läsa och ta till sig fakta, medan andra lär sig genom att måla, skapa eller dansa, berättar Kibar Aygün, pedagog.

Och att det har varit ett bra sätt att lära sig om rymden, det håller skådespelarna Donya, Anna-Lena, Rojin, Héloïse, Sabina, Linus, Emil, Roni och Ivan med om.

– Förut kunde vi nästan ingenting om rymden, säger Linus.

Nu rabblar de upp himlakroppar på löpande band. Solen (för där är det varmt på sommaren, men kanske lite för varmt), månen (bra utsikt över Tellus), Venus och Uranus (snygga färger) är några av favoriterna. Och såklart Jupiter.

– Jag läste i en bok att Jupiter är planeternas kung, förklarar Linus.

– Ja, och alla andra planeter får plats inuti Jupiter, fyller Rojin i.

Skulle ni vilja åka till rymden på riktigt?

– Jag är lite nyfiken på vad som finns där, men det känns läskigt att åka dit. Tänk om man fastnar i rymden, säger Donya.

Tror ni att det finns annat liv därute?

– Nej, jag tror inte på utomjordingar, säger Rojin.

– Jag tror att de kan finnas i andra solsystem, säger Anna-Lena.

– Om de finns vet jag inte om jag vill träffa dem. De kanske är elaka, säger Sabina.

I veckan har de uppträtt tre gånger, både för sina föräldrar och för elever i Bredängsskolan och från Mälarhöjdens skola. Alla är överens om att det har varit nervöst, men också roligt. Och ännu mer spännande blir det nog den 10 maj. Då ska de blivit utvalda att uppträda på Eurovision village i Kungsträdgården.

– Det var över 80 skolor som sökte om att få vara med, och vi är en av 20 som blev uttagna. Jag tror att de fastnade för vårt koncept, att vi har gjort allt och spelar musiken själva, säger klassläraren Maria Johnsson, som skrivit manus och spelar musiken.

– Vi är jätteglada, men det kommer bli pirrigt. Där känner vi ju ingen i publiken, säger Anna-Lena.

Ska uppträda i Kungsträdgården

Vilse i rymden är en rymdmusikal av klass 2 i Slättgårdsskolan. Eleverna och arbetslaget Maria, Christel, Kibar, Hatun, Johanna, Sussie och Camilla har tillsammans byggt scenografi, repat och tagit fram scenkläder. 

Den 10 maj intar eleverna scenen på Eurovision village i Kungsträdgården, som är allmänhetens festplats medan Eurovision-festivalen pågår i Stockholm. Bland över 80 bidragär de en av 20 skolor som valts ut för att uppträda och de kommer framföra fem låtar ur rymdmusikalen.