Rågsveds centrum. Foto: Sacharias Källdén

Slitet centrum i Söderort till salu

Efter år av kritik mot nuvarande fastighetsägare – nu säljs Rågsveds centrum. Vilka som köper är inte klart, men staden är inte intresserad.

  • Publicerad 16:03, 27 feb 2020

Nu är det klart att Rågsveds centrum säljs. Nuvarande ägare, Rågsved fastighets AB, har lagt ut uppdraget på en mäklarfirma som sköter all dialog med eventuella köpare.

– Det pågår diskussioner med ett antal intressenter just nu, mer än så kan jag inte säga, säger Jean Uckardas, fastighetschef på Rågsved fastighets AB.   

"Renovering skulle höja hyrorna" 

Centrumet har länge setts som ett av Stockholms mest slitna och nedgångna, med en fastighetsägare som bara gör det absolut nödvändigaste för att hålla det vid liv. Krav har ställts från såväl Rågsvedsbor som politiker om att något måste göras.  

Varför rustar ni inte upp centrumet?

– Om vi skulle lägga massa pengar på att rusta upp centrumlokalerna skulle hyrorna höjas rejält och dagens handlare kanske inte ha råd att vara kvar. Folk skulle inte ha råd att handla, resonerar Jean Uckardas.  

– Dessutom ägs marken och torget av staden och de gör heller inte mycket för att fräscha upp i centrum, tillägger han.

Varför säljer ni?

– Vi har ägt Rågsveds centrum i 16 år, det är lång tid, därför vill vi nu titta på möjligheten att sälja. Kanske kommer vi att investera i något större projekt istället, säger Jean Uckardas.

Staden vill inte köpa

Enligt Dennis Wedin, (M), bostads- och fastighetsborgarråd, är staden inte intresserad av att köpa Rågsveds centrum.

– Staden har fått försäljningsprospektet, men tackat nej till att köpa centrumet. Våra bostadsbolag behöver fokusera tid och resurser på att få fram fler bostäder och förvalta våra hyresrätter på ett bra sätt. Det är däremot önskvärt att vi får till bra samarbete med eventuell ny ägare, utifrån hur Rågsved exempelvis kan bli tryggare, säger han.

Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus, som är en av hyresgästerna i Rågsveds centrum, ser det som ett ”gyllene tillfälle att köpa loss centrumet”, om rätt köpare dyker upp.

– Samtidigt är vi oroliga, vad händer nu? Titta bara på Fria teatern, som nu tvingas flytta ut på grund av höjd hyra. Vi hoppas på en seriös köpare som är beredd att satsa på centrumet och området runt omkring, utan att det blir ockerhyror. Det bästa vore om bostadsbolagen i området, både kommunala och privata, går ihop och köper centrumet via en stiftelse, säger han.

Hur mycket de vill ha betalt för Rågsveds centrum vill Jean Uckardas inte säga.

Vad ska hända med Rågsveds centrum nu?

AVSLÖJAR: Övermålning av klassisk mural – ett misstag

Butiksägarna har fått nog: ”Rågsveds Centrum förfaller”

DEBATT: "Fullt möjligt att köpa tillbaka Rågsveds centrum"

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00