Risk. Den som har egen brunn riskerar att drabbas av det låga grundvattnet. Foto: Mostphotos

Slösa inte med vattnet i sommar

Många kommuner har just nu bevattningsförbud. Mälaröborna ser dock i dagsläget ut att klara sig. – Det kan bli kritiskt för de som har enskild brunn, säger Frida Österdahl, miljö- och kvalitetschef på Roslagsvatten.

  • Publicerad 15:56, 30 jun 2017

De som är anslutna till kommunalt vatten kan alltid tänka på att inte slösa på vattnet.

Låga grundvattennivåer orsakar vattenbrist på flera håll i landet. Södertälje och Nykvarn införde bevattningsförbud i början av maj. Sedan tidigare har bland annat Örebro och Halmstad gjort samma sak.

För Ekerös invånare råder inget förbud, vilket till stor del beror på att dricksvattnet tas från Mälaren.

– Den har tillräckligt med vatten och där finns ingen vattenbrist, säger Frida Österdahl.

Men det gäller inte alla.

– I Vifärna finns ett område där Roslagsvatten ansvarar för försörjningen men där vattnet tas från grundvattnet. Där är grundvattennivåerna generellt höga. Skulle det sina i den brunnen kommer  vi att kunna reservvattenförsörja. Det finns ganska många hushåll på landsbygden som har egna brunnar. De ingår inte i Roslagsvattens ansvar. Där har den enskilda fastighets­ägaren ansvar att se till så att det finns vatten, säger hon.

Även om det i dag inte är någon risk för bevattningsförbud har Frida Österdahl ett råd till kommuninvånare och sommarstugeägare.

– De som är anslutna till kommunalt vatten kan alltid tänka på att inte slösa på vattnet. Snålspola på toaletten, kör tvättmaskinen på ett program som drar lite vatten, vattna gräset kvällstid när avdunstningen är mindre. Har man egen brunn är det viktigt att prata om det i grannskapet. Bor man nära varandra tar man ofta från samma grundvattenakvifer, säger hon.

Grundvattennivå

Grundvattnet är det vatten som finns under marken. Enligt myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, fylls grundvattnet på genom nederbörd som faller.

Under sommaren kan inte marken ta upp den nederbörd som faller. Det beror på dunstningen och att vegetationen hinner ta upp vattnet innan det sjunker ner i marken.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32