Slow-tv från hästhagen

Istället för älgar blir det hästar när ATG sätter upp kameror på Skråmsta stuteri i Bro.

  • Publicerad 09:25, 29 apr 2020

Vi kommer att ha en så kallad bebishage där det går fyra, fem ston med sina föl och det är väl det som är lite kul att se hur de leker och har det.

Den stora älgvandringen på SVT har blivit något av en succé. Det handlar i korta drag om ett okommenterat naturprogram där älgarna är huvudpersoner. Ett liknande koncept tänker sig skaparna bakom Hästhagen som är en 19 dagar lång livesändning från fölhagarna på Skråmsta stuteri i Bro, ett stuteri som drivs av Carina Dahling.

– Det var ATG som bara frågade om vi var intresserade överhuvudtaget. Det var så det började. När de presenterade idén tyckte jag att det lät ganska trevligt. Det är fint att man visar de här små krakarna från födseln. Dessutom tror jag att det ligger lite rätt i tiden i och med det här med corona och att det snart är dags för elitloppet som kommer köras utan publik.

Programmet började sändas den 29 april på Youtube och ATG Play och är tänkt att rulla i 19 dagar, mellan 08.00 och 17.00. Men vad kommer tittarna då få se?

– Vi kommer att ha en så kallad bebishage där det går fyra, fem ston med sina föl och det är väl det som är lite kul att se hur de leker och har det. De släpps ut på morgonen och sedan tas de in på sen eftermiddag, säger Carina.

– Dessutom kommer vi ha en hage med en mamma med ett föl som är mycket yngre, mer eller mindre nyfött, som ännu inte kan gå ihop med andra. Totalt sett kommer det att vara fyra kameror igång.

Hur blir det här för er, tror du?

Jag vet inte. Vi har ju inte gjort det förut. Men kamerorna sitter ju bara där, så det blir nog inte någon skillnad för vår del.

Just nu är det en intensiv period på stuteriet med mycket fölningar, framförallt på nätterna. Det är helt enkelt högsäsong vad gäller just den biten.

– Det kommer förmodligen födas föl inatt. Vi har hästar som har beräknat földatum när det här sänds så vi kommer få nyfödda föl.

Slow-tv

Slow-tv fick sitt genombrott i Norge där ett program som visade en brasa som brann lockade runt en miljon tittare. I Norge har man även visat en tågresa på sju timmar i dess helhet. I Sverige har programmet Den stora älgvandringen, som sänts i SVT, blivit en hit med många tittare, men även TV 4 har haft exempel på konceptet när man sände en resa längs Göta Kanal.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt