Kamera. Från och med nu ska alla SL:s biljettkontrollanter bära kroppskamera. Foto: Mostphotos

SL:s nya kroppskameror anmäls

SL:s nya storsatsning på kroppsburna kameror för biljettkontrollanter har anmälts till Datainspektionen. Enligt anmälaren används kamerorna bland som "påtryckning" och "hot" för att tysta resenärer.

  • Publicerad 11:02, 29 jan 2020

SL satsar sex miljoner kronor på att permanenta försöket med kroppsburna kameror för SL:s biljettkontrollanter. Det innebär att samtliga kontrollanter från och med nu bär kameror när de arbetar och att resenärer framöver kan komma att bli filmade.

Nu har SL anmälts till Datainspektionen för bristande hantering av personuppgifter.

Enligt anmälaren ska SL bland annat brustit i information om hur personuppgifter kommer att användas. Denne menar också att det har saknats rättslig grund för filmning.

Bland annat ska en person som har blivit filmad av kontrollanterna frågat hur länge filmen sparas. Kontrollanten svarar då "för evigt", enligt anmälan. Något som kontrollanten ska ha vidhållit flera gånger när det sedan har ifrågasatts.

"Någon slags påtryckning"

Vid ett annat tillfälle ska en person som informerat om sina rättigheter i samband med en biljettkontroll ha blivit uppmanad att titta in i en av kontrollanternas kameror, enligt anmälan. Det är något som anmälaren menar tyder på att kameran används som ”någon slags påtryckning/hot för att personen ska hålla tyst".

Anmälaren pekar även på ett uttalande i Svenska Dagbladet från trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) där han säger att "folk inte spelar Allan och ställer till med bråk när de blir filmade". Något anmälaren menar stämmer överens med uppfattningen att "kontrollanterna använder kameran som ett hot".

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror