Roslagsbanan och Saltsjöbanan är särskilt utsatta. Foto: Mostphotos

SL:s oväntade svar om de korta tågen

Under hela veckan har SL tvingats köra med kortare tåg i delar av spårtrafiken på grund av vagnbrist. Här är deras förklaring.

  • Publicerad 08:00, 6 mar 2019

Under veckan har det rullat kortare tåg än vanligt på framförallt Roslagsbanan och Saltsjöbanan, bland annat nu på onsdagsmorgonen.

Därför går det långsammare på Gröna linjen

Men det handlar inte om något inbrott där vagnarna blivit stulna, eller något sabotage av vagnar enligt Henrik Palmer på SL:s presstjänst.

Det är Kung Bores fel.

Både Roslagsbanans och Saltsjöbanans vagnar står utomhus under natten vilket gör att tågen kyls ned. Detta leder till att tågen blir känsligare och kan exempelvis få problem med växlarna, enligt Henrik Palmer.

– Vagnarna har ju inte försvunnit. En rimlig förklaring är att det är kylan som gör att det blir svårt att få ut vagnarna, säger han och lägger till:

– Det har ju varit onekligen kallt nu. Vissa vagnar klarar kylan andra inte, det finns inget digitalt sätt att se över hur kylan slår, man får se över vagn för vagn.

På onsdagsmorgonen rullar även vissa avgångar på Tvärbanan med färre vagnar, bara en vagn. Men här är det inte vinterns "fel". Vissa vagnar är helt enkelt på underhåll meddelar SL.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt