Roslagsbanan och Saltsjöbanan är särskilt utsatta. Foto: Mostphotos

SL:s oväntade svar om de korta tågen

Under hela veckan har SL tvingats köra med kortare tåg i delar av spårtrafiken på grund av vagnbrist. Här är deras förklaring.

  • Publicerad 08:00, 6 mar 2019

Under veckan har det rullat kortare tåg än vanligt på framförallt Roslagsbanan och Saltsjöbanan, bland annat nu på onsdagsmorgonen.

Därför går det långsammare på Gröna linjen

Men det handlar inte om något inbrott där vagnarna blivit stulna, eller något sabotage av vagnar enligt Henrik Palmer på SL:s presstjänst.

Det är Kung Bores fel.

Både Roslagsbanans och Saltsjöbanans vagnar står utomhus under natten vilket gör att tågen kyls ned. Detta leder till att tågen blir känsligare och kan exempelvis få problem med växlarna, enligt Henrik Palmer.

– Vagnarna har ju inte försvunnit. En rimlig förklaring är att det är kylan som gör att det blir svårt att få ut vagnarna, säger han och lägger till:

– Det har ju varit onekligen kallt nu. Vissa vagnar klarar kylan andra inte, det finns inget digitalt sätt att se över hur kylan slår, man får se över vagn för vagn.

På onsdagsmorgonen rullar även vissa avgångar på Tvärbanan med färre vagnar, bara en vagn. Men här är det inte vinterns "fel". Vissa vagnar är helt enkelt på underhåll meddelar SL.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt