Roslagsbanan och Saltsjöbanan är särskilt utsatta. Foto: Mostphotos

SL:s oväntade svar om de korta tågen

Under hela veckan har SL tvingats köra med kortare tåg i delar av spårtrafiken på grund av vagnbrist. Här är deras förklaring.

  • Publicerad 08:00, 6 mar 2019

Under veckan har det rullat kortare tåg än vanligt på framförallt Roslagsbanan och Saltsjöbanan, bland annat nu på onsdagsmorgonen.

Därför går det långsammare på Gröna linjen

Men det handlar inte om något inbrott där vagnarna blivit stulna, eller något sabotage av vagnar enligt Henrik Palmer på SL:s presstjänst.

Det är Kung Bores fel.

Både Roslagsbanans och Saltsjöbanans vagnar står utomhus under natten vilket gör att tågen kyls ned. Detta leder till att tågen blir känsligare och kan exempelvis få problem med växlarna, enligt Henrik Palmer.

– Vagnarna har ju inte försvunnit. En rimlig förklaring är att det är kylan som gör att det blir svårt att få ut vagnarna, säger han och lägger till:

– Det har ju varit onekligen kallt nu. Vissa vagnar klarar kylan andra inte, det finns inget digitalt sätt att se över hur kylan slår, man får se över vagn för vagn.

På onsdagsmorgonen rullar även vissa avgångar på Tvärbanan med färre vagnar, bara en vagn. Men här är det inte vinterns "fel". Vissa vagnar är helt enkelt på underhåll meddelar SL.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36