Fler resenärer än någonsin hittade till SL:s pendelbåtar under 2019 basunerar Region Stockholm ut. Foto: Linda Gren

SL:s pendelbåtar slog passagerarrekord

Stockholmare som vill åka pendelbåt ökade 2019. I år startar ytterligare en linje.

  • Publicerad 15:07, 21 jan 2020

Det är ny statistik från Region Stockholm som visar att 2019 blev ett rekordår för pendelbåtarna.

På linje 80, från Nybrokajen, via Nacka och Lidingö till Frihamnen reste 1 344 052 personer förra året, vilket är en ökning med 22,5 procent. Med start 1 januari har den linjen även utökats med ytterligare stopp på Lidingö, Ropsten, Tranholmen, Djursholm och Storholmen.

Här får Stockholm två nya pendelbåtslinjer

För linje 89, Klara Mälarstrand-Ekerö, via bland annat Lilla Essingen och Ekensberg, är den totala resenärssiffran 169 526 personer, vilket är 121 procent fler än 2018. Där utökades också trafiken förra året med bland annat sommartrafik vilket är en förklaring.

Sedan tidigare har Region Stockholm bestämt att två nya linjer ska sjösättas. Den ena i höst, och ska trafikera Stockholm-Rindö, via Ramsö, Tynningö, Vaxholm, Lidingö och Nacka. Den andra är planerad att starta våren 2022 och ska gå mellan Stockholm och Ålstäket på Värmdö, via Nacka. Här kan du se de tilltänkta hållplatserna.

– Pendelbåtar minskar trängseln på våra vägar, förbättrar miljön för att de gör så att fler ställer bilen hemma och åker kollektivt istället och skapar en trevlig start på dagen, säger Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd i ett uttalande.

Nu är Stockholms nya pendelbåt igång