Byggnadsskelett. Efter att SL:s bussdepå brunnit i mer än ett dygn återstår bara skelettet av byggnaden. I veckan har bussarna parkerat på Gärdet under nätterna. Foto: Per Brandt

SL:s plan efter branden i bussgaraget

I veckan brann SL:s stora bussgarage i Hornsberg ner till grunden. SL har en plan på hur de ska lösa situationen och få busstrafiken att fungera.

  • Publicerad 07:08, 30 nov 2018

Det var tidigt på måndagsförmiddagen som det av oklar anledning började brinna i SL:s bussdepå i Hornsberg.

Förutom garage och uppställningsplats för cirka 120 SL-bussar finns verkstad, tank- och tvättanläggningar på platsen, något som direkt fick utrymmas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan dess har SL använt Gärdet på Östermalm som ett temporärt garage- och uppställningsplats. Men trots att bussdepån har brunnit ner till grunden är målsättningen att så gott som alla bussar ska kunna parkera som vanligt i Hornsberg redan nästa vecka.

– Vår plan är att lyckas röja undan efter branden så pass mycket att området kan användas som uppställningsplats för våra bussar, även om det blir under bar himmel, säger Claes Keisu från trafikförvaltningens pressavdelning.

FILM: Här rasar branden på taket på SL:s bussdepå

Övriga lokaler i Hornsbergs depåområde har inte drabbats av branden och kan börja användas i veckan. Men riktigt alla 120 bussar kommer inte att få plats.

– Nej. Sannolikt har vi ett 40-tal bussar som blir hemlösa. Men vi hoppas kunna parkera dem i andra depåer eller platser. På Gärdet blir det troligtvis inte, säger Claes Keisu.

Fungerande busstrafik trots garagebranden

Att något temporärt garage ska byggas upp vid Hornsberg är högst osannolikt. Detta då den långsiktiga planen redan innan branden var att bussdepån skulle rivas för att ge plats åt bostäder, samtidigt som en ny depå ska byggas i Tomteboda. Det arbetet har precis påbörjats ska vara klart år 2021.

– Fram till dess löser vi det i Hornsberg. Och trots branden har det fungerat förvånansvärt bra, säger Claes Keisu och berömmer Keolis för sin insats den gångna veckan.

Dagarna efter branden lyckades Keolis och SL, trots stora logistikproblem, köra 98,3 procent av alla turer av avgångar.

Detta har hänt

Måndag 26 november

Under förmiddagen upptäcks rök från taket på bussgaraget och klockan 10.33 får räddningstjänsten ett larm om en brand i bussdepån i Hornsberg.
Branden sprider sig snabbt vidare över taket och brandkåren har inte kontroll över situationen.


Tisdag 27 november

Efter att det brunnit i mer än ett dygn är elden under kontroll, brandkåren kan trappa ner insatsen men bussgaraget visar sig vara utom räddning. Ett stort rökmoln syns och känns från stora delar av Kungsholmen och Västerbron.
Röken utlöser brandlarmet på Lindhagens galler, som utryms. Även en förskola tvingas stänga på grund av kraftig röklukt i lokalerna.

Onsdag 28 november

SL och Keolis får för andra dygnet i rad parkera cirka 120 bussar på Gärdet. Trots stora logistikproblem lyckas de genomföra 4 775 avgångar av totalt 4 877 stycken. Totalt är det alltså bara 102 avgångar som ställs in.

Framtiden

SL och Keolis försöker så fort som möjligt flytta tillbaka till Hornsberg, trots att byggnaden är totalförstörd kan depåområdet användas som tillfällig parkering. Den långsiktiga planen är att flytta till ett nytt bussgarage i Tomteboda 2021.