Fler kontroller. Nästa år ska antalet biljettkontroller i kollektivtrafiken fördubblas. Foto: Mostphotos

SL:s plan: Fördubblade kontroller och SL-skola

Dubbelt så många kontroller, höjda böter och en satsning på att lära skolelever om kollektivtrafiken. Det är en del av en satsning på trygghet som SL gör nästa år, rapporterar Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 08:58, 13 nov 2018

Tidigare i höstas blev det klart att SL skulle ansöka om tunnelbanepoliser och planerade att höja bötesbeloppen för plankning i kollektivtrafiken. Nu vill man också fördubbla antalet biljetttkontroller, från dagens 2,5 miljoner till 5 miljoner per år, skriver Svenska Dagbladet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt artikeln är Stockholm den av de nordiska huvudstäderna där kollektivtrafikresenärerna kontrolleras minst.

– I spåren av fusk följer mycket annat, som skadegörelse och klotter. Den ökade satsningen på biljettkontroller signalerar vikten av att göra rätt för sig och stärker tilliten resenärer emellan, säger Kristoffer Tamsons till tidningen.

SL ska också göra en skolsatsning för att öka förståelsen bland barn och ungdomar om kollektivtrafiken. Bland annat ska de få lära sig hur anställda jobbar och lära sig hur mycket skadegörelse, som att slå sönder en busskur, kostar SL.

Idag kostar det 1500 kronor om man åker fast för plankning, men Tamsons (M) vill höja beloppet. Han vill också att personer som åker fast utan SL-biljett upprepade gånger ska kunna straffas hårdare.

Klart: SL ansöker om t-banepolis och höjda böter för plankare

SL vill ha kameror och larm i busskurer

Efter hot – SL:s kontrollanter vägrar jobba på röda linjen