HÖG. På färjan som går mellan Fittja och Ekerö har det höga vattenstånden gjort att vissa fordon kan ha svårt att ta sig på färjan. Foto: Linda Gren

Slussar stängs när Mälaren sjunker

Runt julhelgen nådde vattennivån i Mälaren sin kulmen. Sedan dess har alla slussar stått öppna för att pumpa ut vattnet. Först i går stängdes Södertäljeslussen.

  • Publicerad 11:33, 8 jan 2020

Vattennivån i Mälaren steg snabbt under sista halvan av december. När den nådde 42 centimeter över medelnivån fattades beslutet att öppna alla slussar för att pumpa ut vattnet – även vid byggarbetsplatsen vid Slussen som inte varit öppen på flera år.

– Det låg som allra högst under fem dagar runt jul. Nu har den sjunkit från 43 till 23 centimeter över medelvärdet. Det är fortfarande högt men det går åt rätt håll, säger Torbjörn Granqvist som är ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms hamnar.

Södertäljeslussen öppnades 12 december, följt av Söderströmmen och Karljohan-slussen 18 december. Men trots att alla slussar var öppna dröjde det till efter jul innan vattnet sjönk undan.

– Saltsjön har stått ganska högt och det har en negativ effekt på utflödet. Det håller emot lite. Men runt nyår gick det ganska fort. Nu planar kurvan ut lite, säger Torbjörn Granqvist.

I fredags stängdes utflödet vid Söderströmmen och Karljohan-slussen och i går stängdes till slut Södertäljeslussen.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för Mälarens vattennivå i mitten på december och den varningen togs bort strax innan nyår. Nu visar prognoserna att vattnet ska sjunka undan fram till mitten på januari.

Vissa fordon haft svårt att ta sig på och av färjan som går mellan Ekerö och Fittja när vattenståndet har varit som högst. Det problemet kvarstår fortfarande för låga och tunga fordon.

Risk för strömmar när Mälaren stiger

Här kan du träna ute på Mälaröarna

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Utegym finns det runt om på Mälaröarna. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge oss lite...fredag 17/1 16:00

Derby: Ekebyhovskolan möts i Vi i femman

Nyheter Dags för kvartsfinal Till vardags har de klassrummen bredvid varandra i Ekebyhovskolan. Men i kväll möts de i radiohuset för att kämpa om en plats i semifinalen i Vi i Femman.torsdag 16/1 15:45

Här inleds jätteprojektet som ska säkra Stockholms el

Nyheter Elkablar grävs ned under Drottningholmsbron Elkablar, tjocka som trästammar, ska grävas ner under Stockholm, för att ge nog med elektricitet till den växande staden. Ett jätteprojekt som kommer ställa till det hela vägen från Beckomberga i...torsdag 16/1 11:20