HÖG. På färjan som går mellan Fittja och Ekerö har det höga vattenstånden gjort att vissa fordon kan ha svårt att ta sig på färjan. Foto: Linda Gren

Slussar stängs när Mälaren sjunker

Runt julhelgen nådde vattennivån i Mälaren sin kulmen. Sedan dess har alla slussar stått öppna för att pumpa ut vattnet. Först i går stängdes Södertäljeslussen.

  • Publicerad 11:33, 8 jan 2020

Vattennivån i Mälaren steg snabbt under sista halvan av december. När den nådde 42 centimeter över medelnivån fattades beslutet att öppna alla slussar för att pumpa ut vattnet – även vid byggarbetsplatsen vid Slussen som inte varit öppen på flera år.

– Det låg som allra högst under fem dagar runt jul. Nu har den sjunkit från 43 till 23 centimeter över medelvärdet. Det är fortfarande högt men det går åt rätt håll, säger Torbjörn Granqvist som är ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms hamnar.

Södertäljeslussen öppnades 12 december, följt av Söderströmmen och Karljohan-slussen 18 december. Men trots att alla slussar var öppna dröjde det till efter jul innan vattnet sjönk undan.

– Saltsjön har stått ganska högt och det har en negativ effekt på utflödet. Det håller emot lite. Men runt nyår gick det ganska fort. Nu planar kurvan ut lite, säger Torbjörn Granqvist.

I fredags stängdes utflödet vid Söderströmmen och Karljohan-slussen och i går stängdes till slut Södertäljeslussen.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för Mälarens vattennivå i mitten på december och den varningen togs bort strax innan nyår. Nu visar prognoserna att vattnet ska sjunka undan fram till mitten på januari.

Vissa fordon haft svårt att ta sig på och av färjan som går mellan Ekerö och Fittja när vattenståndet har varit som högst. Det problemet kvarstår fortfarande för låga och tunga fordon.

Risk för strömmar när Mälaren stiger

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Nyheter Ska ske till hösten Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.onsdag 3/6 11:06

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt