Slussens dubbla "bilfällor" är tillbaka

Mer plats för gående och cyklister vid Slussen. Nu öppnar Skeppsbron dubbelriktad buss- och lastbilstrafik igen.

  • Publicerad 11:52, 19 jun 2019

En av flera trixiga passager vid Slussenbygget har varit vid Skeppsbron, där cyklister och gående delat på trottoaren vid Gamla stan-sidan bland annat och yrkestrafiken har enkelriktats. Men nu ljusar det lite där. Den vaksamma har sett att de dubbla ”bilfällorna”, spårviddshindren, som ska stoppa bilar från att smita längs Skeppsbron, är tillbaka.

BESKEDET: Då öppnar Slussens nya "guldbro"

Från och med midsommarhelgen kommer Skeppsbron på nytt att trafikeras av bussar och lastbilar i båda riktningar. Därmed kan SL återigen trafikera Skeppsbron. Det innebär också att cyklisterna har fått ett cykelfält och gående kan knalla på hela trottoaren.

– De arbeten som krävde plats är nu avslutade så då kan vi flytta tillbaka så de gående får tillbaka trottoaren och cyklisterna får tillbaka cykelbanan, den ska vara lite smalare än två meter, säger Eva Rosman, projektledare för Slussenbygget.

På Slussen-sidan kommer nuvarande lösning däremot vara som nu framöver, troligen till den nya bron är på plats i augusti nästa år, enligt Eva Rosman.

FILM: Fullt kaos vid Slussens bilfälla

Den kritiserade lösningen uppe vid Södermalmstorg, där cykelbanan försvunnit bakom byggplank när staden behövde ytan, kan även vara på väg att lätta något inom kort.

– Vi har sagt att det ska vara klart i slutet av juni, början av juli. Det är lite längre än vad vi först hoppades på. Men då återfår cyklisterna åtminstone en del av cykelbanan så det blir lite bättre, säger Eva Rosman.

Att man nu öppnar för yrkestrafiken åt båda håll på Skeppsbron kan innebära en risk att fler bilister fastnar i bilfällorna, speciellt nu under turistsäsong enligt Eva Rosman.

– De är inte vana att köra och ser kanske inte alla skyltar. Men vi kommer skylta som tidigare. Men det är skönt för turistbussarna som får tillbaka sina platser, och så blir det färre bussar på Munkbron.

Nu blir det lite mer plats för gående och cyklister vid Slussenbygget, Foto: Per Brandt