Flyttad. Strömmingsvagnen har lämnat Ryssgården och står numera på det mer ödsliga Kornhamnstorg. Foto: Sacharias Källdén

Slut för torghandeln på Slussen

Nu har all torghandel tvingats lämna Slussen. För snabbmatsinstitutionen Strömmingsvagnen har flytten blivit ett hårt slag.

  • Publicerad 15:25, 6 dec 2017

I fredags var sista dagen som det gick att köpa blommor utanför Slussens tunnelbaneentré på Ryssgården. Torghandlaren som också har sålt annat, som kläder och väskor, har tvingats packa ihop eftersom bygget av en ny ingång till tunnelbanan på torget nu har startat. Därmed har all försäljning försvunnit från torget.

– Det är helt enkelt för att det inte finns plats och för att man ska kunna se vart man ska gå, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet.

Tufft för Strömmingsvagnen

Ett av de mer känd inslagen vid gamla Slussen, Strömmingsvagnen, tvingades flytta från Ryssgården för två månader sen och står nu på Kornhamnstorg istället. Här går affärerna trögare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vid Slussen gick ekonomin bra och det var alltid mycket mer folk i rörelse. Just nu går det blandat, en dag är bra och sen är två dåliga. Så har det aldrig varit vid Slussen, säger ägaren Malik Ahmed.

Inför flytten från Slussen sökte han också om tillstånd för att stå på Medborgarplatsen, Norrmalmstorg eller på Hornsbergs strand, men enligt trafikkontoret var Kornshamnstorg den enda lämpliga platsen.

Tarek Ramadan står och steker strömming med utsikt över Munkbroleden.

– Det är tufft här. Det kan komma en fem, sex turister. Sen kan jag bli sittande utan att ha något att göra på två timmar, säger han och öppnar kassan och slår ut med armarna.

Torghandeln kommer tillbaka

Strömmingsvagnen får stå på Kornhamnstorg till sista september nästa år. Sen får de söka ett nytt tillstånd om de vill vara kvar här.

Stammisen. Kunden Bea om vagnens nya läge: "Jag letade upp dem! Fick fråga blomhandlaren vid Slussen. Jag äter lunch här minst en gång i veckan. Tio av tio!". Foto: Sacharias Källdén

Byggarbetsplats. Så här ser det ut på Ryssgården nu när torghandeln försvunnit. Foto: Sacharias Källdén

Blomsterhandlaren har också erbjudits andra platser att stå på, bland annat i Gamla stan, under bygget på Ryssgården men tackat nej, enligt fastighetskontoret. Kontorets plan är att handlaren kan vara på plats igen på riktigt i oktober 2018.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Slussenprojektet kan det bli en mindre plats för tillfällig torghandel här redan under maj eller juni.

Strömmingsvagnens ägare Malik Ahmed hoppas också få plats vid Slussen igen på längre sikt.

– När Slussen är klar är Ryssgården den plats som kommer att ha förändrats minst. Det kommer att vara torghandel där då så Strömmingsvagnen har stora möjligheter att komma tillbaka men det blir i så fall efter en sedvanlig tillståndsgivning, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.