Taggad. Pontus Ågren går i sjuan och ser fram emot den nya skolan. Foto: Mikael Andersson

Slut på baracker för eleverna

Efter tre år i grå paviljonger är det nu dags för eleverna på Ormstaskolan att flytta till permanenta lokaler. I sommar går flyttlasset till Hagaskolan, och söktrycket är högt på den nya skolan.

  • Publicerad 15:16, 29 mar 2019

– Det här är tredje året vi är i paviljongerna, säger Jonas Hård, rektor på Ormstaskolan.

I slutet av 2015 fattade kommunen beslut om att Ormstaskolans tidigare lokaler inte gick att använda, de var för slitna och hade drabbats av mögel, något som påverkade både eleverna och personalen.

Ett beslut fattades om att lokalerna skulle rivas, och tillfälliga paviljonger sattes upp.

Satsar på skolmiljön

Idag står bara en byggnad kvar, gymnastiksalen. Men annars är det de grå lokalerna som gäller för de 580 elever i årskurs F-8 som går på skolan.

– Det har varit en tuff resa. Ljudnivån har varit hög, dåligt luft, tunna väggar som lätt gått sönder och ibland avloppslukt i byggnaden, säger Jonas Hård.

Därför har lärarna på Ormstaskolan tillsammans med inredningsarkitekter lagt mycket fokus på att den nya Hagaskolan ska ha inredning som ger en trevlig skolmiljö.

För snart är det dags, i höst flyttar alla Ormstaskolans elever och personal in till den nya skolan vid Lingsbergsvägen.

– När man är där känns det som en superskola, den ligger nära till både naturen och idrottsanläggningen, säger Jonas Hård, som också kommer bli rektor på Hagaskolan.

Med erfarenheten från paviljongerna i bagaget, har extra pengar lagts på att få till bra ljudisolerade mattor och tak. På skolgården kommer en gigantisk klätterställning att finnas, en parkourbana och skatepark.

– Så klart känner man press, men jag är en tävlingsmänniska och Hagaskolan blir något att stoltsera med i Vallentuna.

Populär. Jonas Hård blir rektor även på Hagaskolan, som har högt söktryck. Foto: Mikael Andersson

Mer utrymme. Idag har Ormstaskolan inga skåp, men det får eleverna på Hagaskolan. Foto: Mikael Andersson

"Bra med nytt och fräscht"

En annan som har höga förväntningar är sjundeklassaren Pontus Ågren.

– Det har funkat bra med paviljongerna som en provisorisk lösning, men det har varit dålig luft i klassrummen och tunna väggar. Sen är det trångt och ganska lite utrymme, säger han.

Vad är det bästa med att flytta till Hagaskolan?

– Att allt blir nytt och fräscht. Det kommer vara ordentligt byggt eftersom det är påkostat, säger Pontus Ågren.

Jonas Hård berättar att söktrycket på skolan högt, både bland elever och lärare.

– För två veckor sedan la vi ut annonser för lågstadiet. Nu har vi 35 legitimerade lärare som söker tjänster, från alla delar av Sverige.

Förutom de 580 elever som flyttas från Ormstaskolan, finns även plats för 200 nya elever, och i dagsläget står 60 elever i kö.

– Folk som vill flytta till kommunen har ringt och sagt att de vill ha en plats på skolan innan de köper något, berättar Jonas Hård.

Förutom att Hagaskolan kommer ha klasser i årskurs F-9, ska även Borgens förskola och Haga förskola slås ihop och husera i en av skolans elever, med plats för 80 barn.

Hagaskolan

Hela skolan kommer ha en natur- och idrottsprofil. Tanken är att elever i årskurs F till 5 kommer få pröva olika aktiviteter i samarbete med föreningar i kommunen.

I årskurs 6 väljer man sedan en aktivitet som man utövar resten av tiden, vilket blir ungefär två timmar i veckan på skoltid.

De elever som inte vill göra idrottsaktiviteter kan välja att fördjupa sig i naturämnena, eller annars elevens val.

Den 20 augusti ska skolan invigas med pompa och ståt.

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Nyheter "Ville hitta ett nytt sätt att få klassrummet levande" Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Escape Room till dina elever – varför då?tisdag 25/6 16:57

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nyheter "Vi tror att det skulle skapa en mötesplats" Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.tisdag 25/6 16:26
Stockholm Direkt